Βολές Ασάντζ κατά Ομπάμα για τα προγράμματα παρακολούθησης

Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014 21:35
UPD:22:15
Reuters/HANDOUT

«Ακούσαμε πολλά ψέματα στην ομιλία του» δήλωσε στο CNN ο Ασάντζ (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

«Ακούσαμε πολλά ψέματα» στην ομιλία του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στα προγράμματα παρακολούθησης, δήλωσε ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάντζ, αναφερόμενος στον ισχυρισμό ότι η NSA ποτέ δεν έκανε κατάχρηση των δεδομένων που συνέλεγε.

«Νομίζω ότι είναι λυπηρό για έναν αρχηγό κράτους να συνεχίζει έτσι για 45 λεπτά και να μην λέει σχεδόν τίποτα» , πρόσθεσε, ενώ δήλωσε ότι ο πρόεδρος εμφανίζεται απρόθυμος να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Αναφερόμενος στον Έντουαρντ Σνόουντεν, δήλωσε ότι θα χάρηκε πολύ που ανάγκασε τον πρόεδρο να μιλήσει για αυτά τα ζητήματα.

CNN

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι δυνατότητες χρήσης μεγάλου όγκου πληροφοριών από τις επικοινωνίες των πολιτών από πλευράς των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, τονίζοντας ότι οι ατομικές πολιτικές ελευθερίες πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Σε μια ομιλία η οποία αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν αποτρέψει στο παρελθόν τρομοκρατικές επιθέσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό.

REUTERS

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ανάγκη για ταχεία απάντηση σε πραγματικές απειλές ενείχε πάντοτε τον κίνδυνο η κυβέρνηση να φθάσει πιο μακριά από όσο επιτρέπεται θεσμικά.

Οι μεταρρυθμίσεις στο συγκεκριμένο τομέα πρέπει να δίνουν στους Αμερικανούς «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή