Περιορισμούς στη χρήση δεδομένων από την NSA εξήγγειλε ο Ομπάμα

«Οι πολιτικές ελευθερίες πρέπει να γίνονται σεβαστές»
Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014 19:20
UPD:22:36
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν αποτρέψει στο παρελθόν τρομοκρατικές επιθέσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό.

A- A A+

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διέταξε να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι δυνατότητες χρήσης μεγάλου όγκου πληροφοριών από τις επικοινωνίες των πολιτών από πλευράς των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, τονίζοντας ότι οι ατομικές πολιτικές ελευθερίες πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Σε μια ομιλία η οποία αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν αποτρέψει στο παρελθόν τρομοκρατικές επιθέσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ανάγκη για ταχεία απάντηση σε πραγματικές απειλές ενείχε πάντοτε τον κίνδυνο η κυβέρνηση να φθάσει πιο μακριά από όσο επιτρέπεται θεσμικά.

Οι μεταρρυθμίσεις στο συγκεκριμένο τομέα πρέπει να δίνουν στους Αμερικανούς «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι κινήσεις του αμερικανού προέδρου έρχονται μετά από την οργή την οποία προκάλεσε διεθνώς η αποκάλυψη λεπτομερειών για τις δραστηριότητες της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) από τον πρώην συνεργάτη της, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι θα επεκτείνει την προστασία η οποία επιφυλάσσεται στους Αμερικανούς και σε πολίτες άλλων χωρών του κόσμου των οποίων δεδομένα φθάνουν στα χέρια των αμερικανικών υπηρεσιών.

REUTERS

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι πλέον τα δεδομένα που αφορούν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και άλλες μορφές επικοινωνίας θα συγκεντρώνονται από τρίτο μέρος και η NSA θα πρέπει να ζητεί νομική άδεια για να έχει πρόσβαση σε αυτά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή