Μυστική τεχνολογία που επιτρέπει την παρακολούθηση υπολογιστών που δεν είναι καν συνδεδεμένοι στο Ίντερνετ χρησιμοποιούσε η NSA, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το οποίο επικαλείται έγγραφα που διέρρευσαν στο πλαίσιο της υπόθεσης Σνόουντεν.
Κατά το δημοσίευμα, η υπηρεσία, σε συνεργασία με τη Διοίκηση Κυβερνοπολέμου (Cyber Command) του Πενταγώνου είχε τοποθετήσει μικροσκοπικές συσκευές που εξέπεμπαν ραδιοκύματα σε 100.000 μηχανήματα. Οι «στόχοι» του εν λόγω προγράμματος – υπό την κωδική ονομασία Quantum - ανήκαν κυρίως στις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας και της Ρωσίας, καθώς και σε καρτέλ ναρκωτικών, ιδρύματα εμπορικού χαρακτήρα στην Ε.Ε., και, σε κάποιες περιπτώσεις, σε χώρες με τις οποίες υπάρχει συνεργασία σε θέματα αντιτρομοκρατίας, όπως η Σαουδική Αραβία, η Ινδία και το Πακιστάν.
Η συγκεκριμένη αποκάλυψη θέτει υπό αμφισβήτηση το ένα μέτρο που θεωρούνταν θεμελιώδες όσον αφορά στην ασφάλεια συστημάτων υπολογιστή: την αποκοπή από το Ίντερνετ. Αν και η εν λόγω τεχνολογία δεν ήταν καινούρια, ήταν μέχρι πρότινος άγνωστο το ότι χρησιμοποιούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ.
Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της NSA στους NY Times, κανένας από τους στόχους δεν βρισκόταν εντός της επικράτειας των ΗΠΑ, καθώς οι δραστηριότητες της υπηρεσίες επικεντρώνονται σε ξένους στόχους, για σκοπούς συλλογής πληροφοριών. Επίσης, τόνισε ότι η υπηρεσία δεν επιδίδεται σε χρήση των συγκεκριμένων δυνατοτήτων για κλοπή μυστικών ξένων εταιρειών με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αμερικανικών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η NSA χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία από το 2008, και μέσω αυτής μπορεί να παρακολουθεί συστήματα και να ανοίγει παράλληλα ψηφιακούς «διαδρόμους» για κυβερνοεπιθέσεις. Στην ουσία δημιουργεί ένα κρυμμένο κανάλι ραδιοκυμάτων, τα οποία εκπέμπονται από μικροσκοπικά κυκλώματα και κάρτες USB που εγκαθίστανται στους υπολογιστές – στόχους.
Σε κάποιες περιπτώσεις, τα δεδομένα αποστέλλονται σε ειδικούς σταθμούς λήψης, μεγέθους βαλίτσας, που μπορούν να στηθούν σε απόσταση χιλιομέτρων. Όπως υπογραμμίζεται, τις περισσότερες φορές οι συγκεκριμένοι «κοριοί» πρέπει να τοποθετηθούν από έναν πράκτορα, έναν κατασκευαστή ή κάποιον ανύποπτο χρήστη.