Μια πολύ σημαντική καινοτομία για την αποκατάσταση της όρασης πραγματοποίησαν επιστήμονες στη Βρετανία, οι οποίοι ανέπτυξαν μια γονιδιακή θεραπεία για τη θεραπεία της τύφλωσης που προκαλείται από ορισμένες παθήσεις.
Η θεραπεία δημιουργήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και σύμφωνα με τη Daily Express αποκαθιστά τη λειτουργία ενός γονιδίου στον αμφιβληστροειδή, το οποίο ευθύνεται για την εμφάνιση μιας σπάνιας πάθησης που τον καταστρέφει σταδιακά.
Όπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, η έλλειψη της πρωτεΐνης που παράγει το γονίδιο CHM προκαλεί τη σταδιακή καταστροφή των φωτοευαίσθητων κυττάρων και παράλληλα τη μείωση του μεγέθους του αμφιβληστροειδούς.
Ωστόσο, οι επιστήμονες κατάφεραν να μεταφέρουν στο μάτι το γονίδιο μέσω ενός ακίνδυνου ιού, τον οποίο εισήγαγαν κάτω από τον αμφιβληστροειδή με μια πολύ μικρή βελόνα.
Με τον τρόπο αυτόν, το γονίδιο παρήγαγε την απαραίτητη πρωτεΐνη και αποκαταστάθηκε η βλάβη στα φωτοευαίσθητα κύτταρα που είχαν απομείνει, ενώ παράλληλα σταμάτησε και η συρρίκνωση του αμφιβληστροειδούς.
Οι επιστήμονες δοκίμασαν τη θεραπεία σε έξι ασθενείς ηλικίας από 35 έως 63 ετών, οι οποίοι παρουσίασαν σημαντική βελτίωση, είτε επειδή άρχισαν να βλέπουν καλύτερα είτε επειδή σταμάτησε η επιδείνωση.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγητή Robert McLaren, προς το παρόν είναι νωρίς για να γίνει λόγος για απόλυτη θεραπεία, ωστόσο ο ένας από τους ασθενείς παρουσιάζει σημαντική βελτίωση εδώ και δύο χρόνια.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι δοκιμές της θεραπείας θα συνεχιστούν με τη συμμετοχή άλλων τριών ασθενών και πως εκτιμά ότι αν η αποτελεσματικότητα της θεραπείας συνεχιστεί, θα ανοίξει τον δρόμο για τη θεραπεία της τύφλωσης που προκαλείται από διάφορες γενετικές αιτίες, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.