Βουλή: Αντιδράσεις φορέων στη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 19:27
UPD:20:46
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros
A- A A+

Αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι οι περισσότεροι φορείς που συμμετείχαν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, που συζητά το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Κατά τάχθηκαν ο σύλλογος των εργαζομένων σε ΑΔΜΗΕ-ΛΑΓΗΕ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών της ΔΕΗ, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) και ο εκπρόσωπος των των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ.

Υπέρ τάχθηκε η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΝΒΙΚΕΝ), ενώ ο ΣΕΒ απέστειλε υπόμνημα με το οποίο χαιρέτισε την κατάθεση του νομοσχεδίου. Καίτοι είχε κληθεί δεν παρευρέθη, ούτε απέστειλε υπόμνημα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

«Εδώ και μία δεκαετία υποστηρίζουμε ότι στην αγορά πρέπει να υπάρχουν ή πολλοί ισχυροί παίκτες ή, αν η αγορά δεν είναι μεγάλη, ένας ισχυρός. Είμαστε πάντα υπέρ της ισχυρής ΔΕΗ. Αν η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι απαραίτητη για τη ΔΕΗ, το ξέρει η ίδια» τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΣΗΑΠΕ Γ. Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ).

«Ότι και να πούμε είναι καλύτερος ένας ΑΔΜΗΕ δημοσίου ελέγχου που θα κάνει επενδύσεις, παρά ένας ΑΔΜΗΕ ιδιωτικός που δεν θα κάνει επενδύσεις», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι εσχάτως «ο ΑΔΜΗΕ έχει διολισθήσει σε μεροληπτική στάση» έναντι εταιρειών.

Την αντίθεση άποψη εξέφρασε ο Κ. Κλουκέλης, πρόεδρος Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, λέγοντας ότι «είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός ΑΔΜΗΕ – ΔΕΗ» και δηλώνοντας ότι «δεν είμαστε αντίθετοι με την αρχή του νομοσχεδίου». Επεσήμανε ότι ο διαχωρισμός «μπορεί να επιτευχθεί είτε με πώληση σε ιδιώτη είτε με πώληση σε Δημόσιο», ενώ σημείωσε ότι «το επενδυτικό σχέδιο πρέπει να στηρίζεται στη βελτιστοποίηση του κόστους» και ότι «τα δίκτυα αποτελούν επενδύσεςι ελαχίστου ρίσκου. Δεν μπορεί το κριτήριο να είναι μόνο το έσοδο και η μεγιστοποίηση του τιμήματος πώλησης. Θα καταλήξει σε μόνιμη επιβάρυνση των καταναλωτών».

Οι εκπρόσωποι από συλλόγους εργαζομένων της ΔΕΗ επεσήμαναν πως ο Ολλανδός Ντάισενμπλουμ αρνήθηκε ως Υπουργός Οικονομικών να ιδιωτικοποιηθεί η ολλανδική ΔΕΗ.

«Η απόφαση για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι εσφαλμένη, δεν βασίζεται σε κανένα επιχείρημα και θα έχει αρνητικά επιχειρήματα στην οικονομία. Δεν βοηθά στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και δεν θα φέρει χρήματα», είπε ο κ. Νομικός (εκπρόσωπος εργαζομένων ΑΔΜΗΕ-ΛΑΓΗΕ), προειδοποιώντας ότι είναι «επικίνδυνη ακόμη και για την εθνική ασφάλεια». Μάλιστα έκανε λόγο ακόμη και για «κίνδυνο κατάρρευσης τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτικών επιχειρήσεων».

«Λόγοι εθνικής άμυνας και ενεργειακής ανεξαρτησίας δεν επιτρέπουν την πώληση του ΑΔΜΗΕ», είπε ο εκπρόσωπος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Ρέλιας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με την ιδιωτικοποίηση του παραδίδουμε τα κλειδιά του ενεργειακού συστήματος στους ιδιώτες, δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και δεν εξασφαλίζει καθεστώς ισονομίας, υγιούς ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών». Υπενθύμισε ακόμη τα αποτυχημένα παραδείγματα λειτουργίας ιδιωτών στα συστήματα ενέργειας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

«Η κυβέρνηση εφαρμόζει νεοφιλελεύθερο, θατσερικό μοντέλο, κόντρα ακόμη και στις παραδόσεις της Λαϊκής Δεξιάς», εκτίμησε η Π. Σταθά (Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών της ΔΕΗ), θεωρώντας ως «θεμέλιο για τη δημοκρατία και την εθνική άμυνας της πατρίδας» τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος μεταφοράς ενέργειας. Σημείωσε δε ότι «δεν είναι τυχαίο πως και στις δύο δικτατορίες πρώτα καταλήφθηκαν τα κτίρια της ενέργειας και μετά η Βουλή». Η Π. Σταθά χαρακτήρισε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ως «πρόκριμα για την διάλυση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας της ΔΕΗ» και προεξόφλησε ότι «θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος».

Τρία ερωτήματα έθεσε ο εκπρόσωπος εργαζομένων της ΔΕΗ στο ΔΣ της επιχείρησης κ. Φωτόπουλος: «Το δίκτυο μεταφοράς είναι ή δεν είναι φυσικό μονοπώλιο: είναι. Θα αναπτυχθεί  ανταγωνισμός; Όχι. Με την ιδιωτικοποίηση θα αναπτυχθεί προστιθέμενη αξία; Όχι, δεν θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, αφού είναι μονοπώλιο». Η θετική ψήφος στο νομοσχέδιο «ισοδυναμεί με άνοιγμα της πόρτας στον όποιο ιδιώτη ενδιαφέρεται για την ενθυλάκωση δημόσιας περιουσίας και μάλιστα έναντι πινακίου φακής», εκτίμησε και ζήτησε από τους Βουλευτές να «μην επιτρέψετε το κρατικό μονοπώλιο να μετατραπεί σε ιδιωτικό, όπως με την περίπτωση της Ολυμπιακής».

Ο κ. Φωτόπουλος εκτίμησε πως «είτε είναι στο κράτος το όποιο επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ θα το πληρώσουν οι καταναλωτές, αλλά στον ιδιώτη θα το πληρώσουν ακριβότερα». «Υπάρχει κίνδυνος να μείνουμε στο σκοτάδι επί εβδομάδες ρίχνοντας την ποιότητα κατασκευής»,

«Δεν έχει το ηθικό πλεονέκτημα να εμφανίζεται ως τιμητής ο κ. Φωτόπουλος», είπε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Μουσουρούλης εκτιμώντας ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν «εκφοβιστικά». Υπενθύμισε δε ότι υψηλόβαθμα στελέχη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αντιμετωπίζουν κατηγορίες από την Δικαιοσύνη.

«Δεν είναι σωστό επειδή δεν έχετε επιχειρήματα να επιτίθεστε σε άλλους», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος.

newsroom, naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή