Σε κλοιό διαδηλωτών για τρίτη ημέρα η Μπανγκόκ

Κανονικά στις 2 Φεβρουαρίου οι εκλογές, ξεκαθαρίζει η προσωρινή κυβέρνηση της Ταϊλάνδης
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 11:56
UPD:11:57
REUTERS/DAMIR SAGOLJ

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται ειρηνικά, καθώς οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι θα καταστείλουν κάθε ταραχή φοβούμενες την απόπειρα πραξικοπήματος.

A- A A+

Στους δρόμους της Μπανγκόκ έχουν κατέβει χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές και σήμερα, τρίτη ημέρα της κινητοποίησής τους, στόχος της οποίας είναι να παραλύσει η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.

Χιλιάδες Ταϊλανδοί συμμετείχαν σε πορεία υπό τον Σουτέπ Ταγκσουμπάν, ο οποίος ηγείται της κινητοποίησης για την παράλυση της Μπανγκόκ που άρχισε τη Δευτέρα ύστερα από δύο μήνες διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα, με αίτημα την παραίτηση της πρωθυπουργού της χώρας Γινγκλάκ Σιναουάτρα και της κυβέρνησής της. «Δεν θέλουμε εκλογές με νοθεία και εξαγορά ψήφων» δήλωσε ο Σουτέπ.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται ειρηνικά, καθώς οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι θα καταστείλουν κάθε ταραχή φοβούμενες την απόπειρα πραξικοπήματος. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις αύξησης του κινδύνου των βίαιων επεισοδίων. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα εκρηκτικός μηχανισμός ερρίφθη μέσα στο συγκρότημα κατοικιών όπου διαμένει ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Αμπισίτ Βετζαζίβα, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. «Συλλάβαμε έναν άνδρα στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν εκρηκτικά. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουμε διαπιστώσει πιθανή σχέση του με την βομβιστική επίθεση στην κατοικία του Αμπισίτ», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι τέσσερις αξιωματικοί ειδικής μονάδας της αστυνομίας τραυματίστηκαν όταν δέχτηκαν επίθεση από διαδηλωτές κοντά στο πάρκο Λουμπίνι, σημείο συγκέντρωσης των διαδηλωτών, νωρίς σήμερα.

Σύμφωνα επίσης με την εφημερίδα Bangkok Post, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά στην κεντρική Μπανγκόκ κοντά σε σημείο όπου έχουν κατασκηνώσει διαδηλωτές.

CNNINTERNATIONAL

Την ίδια ώρα άγνωστοι απείλησαν να αποκλείσουν το Χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης και το Κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της πολιτικής αεροπορίας (AeroThai), αν η κυβέρνηση δεν παραιτηθεί.

Στο μεταξύ, η προσωρινή κυβέρνηση της Ταϊλάνδης επιβεβαίωσε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί, στις 2 Φεβρουαρίου, μετά τη συνάντηση για τη συζήτηση πρότασης της εκλογικής επιτροπής για την αναβολή τους.

Η πρωθυπουργός της χώρας κάλεσε χθες τα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών υπό τον Σουτέπ Ταγκσουμπάν να συζητήσουν για την ημερομηνία των εκλογών, αν και οι περισσότεροι μεταξύ αυτών δε συμμετείχαν στη συνάντηση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή