Κατά τα πρότυπα των προσπαθειών εξάρθρωσης συνδικάτων του οργανωμένου εγκλήματος, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν για πρώτη φορά αμοιβή ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε όποιον προσφέρει πληροφορίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στη διάλυση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα παράνομου εμπορίου άγριων ζώων της Ασίας.
Οι αμερικανικές αρχές - και ειδικότερα το Διακρατικό Πρόγραμμα Αμοιβών για το Οργανωμένο Έγκλημα, το οποίο υπάγεται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ - ζητούν πληροφορίες γύρω από το διαβόητο δίκτυο Σαϊσαβάνγκ, με έδρα το Λάος, το οποίο... ειδικεύεται στο παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου και κεράτων ρινόκερου μεταξύ Αφρικής και Ασίας.
Ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι δραστηριότητες του δικτύου «διαιωνίζουν τη διαφθορά, απειλούν το κράτος δικαίου και τη συνοριακή ασφάλεια ευάλωτων περιοχών, αποσταθεροποιούν κοινότητες που εξαρτώνται από την άγρια ζωή για τη βιολογική ποικιλότητα και τον οικοτουρισμό».
Σύμφωνα με τον Τζον Κέρι, τα ετήσια κέρδη όσων εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο άγριων ζώων εκτιμώνται σε 8 δισ. έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια - χρήματα που στη συνέχεια διοχετεύονται σε άλλες παράνομες δραστηριότητες, όπως είναι το trafficking, ή το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών.
Μία ημέρα προτού οι αμερικανικές αρχές προχωρήσουν στην καταστροφή ενός φορτίου ελεφαντόδοντου βάρους έξι τόνων, ο κ. Κέρι αποκάλυψε ότι πολλά από τα φορτία προϊόντων από άγρια που έχουν κατασχεθεί στις ΗΠΑ σχετίζονταν με το δίκτυο Σαϊσαβάνγκ, το οποίο «διευκολύνει τη θανάτωση απειλούμενων ελεφάντων, ρινόκερων και άλλων ειδών για προϊόντα όπως το ελεφαντόδοντο».
Μιλώντας πάντως στους New York Times, ο φερόμενος ως εγκέφαλος του δικτύου ισχυρίστηκε ότι τον συκοφαντούν. Ο επιχειρηματίας Βισάι Κεοσαβάνγκ, ο οποίος κυκλοφορεί ελεύθερος στο Λάος, παραδέχθηκε ότι ήταν ο παραλήπτης φορτίου με κέρατα ρινόκερων από τη Νότια Αφρική, όμως υποστήριξε ότι τα δέχθηκε «καλή τη πίστη. Δεν τα παρήγγειλα.»