Κίνα: Τέλος η σούπα με πτερύγιο καρχαρία στις επίσημες δεξιώσεις

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 17:25
UPD:12/12/2013 15:43
REUTERS/BEN NELMS

Περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν τώρα την ελπίδα ότι οι νέοι κανονισμοί σηματοδοτούν την έναρξη μιας εποχής αυστηρότερου κρατικού ελέγχου του εμπορίου προϊόντων από απειλούμενα είδη.

A- A A+

Μια σημαντική νίκη πέτυχαν οι οργανώσεις που μάχονται για την προστασία των απειλούμενων καρχαριών: η Κίνα «διέγραψε» από το μενού επίσημων κυβερνητικών γευμάτων και δεξιώσεων τις περίφημες σούπες με πτερύγια καρχαρία, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Παρότι επισήμως η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των προσπαθειών να περιοριστούν οι δαπάνες για επίσημες εκδηλώσεις, αποτελεί παράλληλα και εκπλήρωση των δεσμεύσεων του Πεκίνου για σταδιακή απαγόρευση του συγκεκριμένου εδέσματος, το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη συρρίκνωση των πληθυσμών απειλούμενων καρχαριών. Πάνω από το 95% των πτερυγίων που αφαιρούνται σε ετήσια βάση, πιστεύεται πως καταλήγουν στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν.

Με την ίδια απόφαση απαγορεύτηκαν επίσης τα τσιγάρα, το ακριβό λικέρ, αλλά και οι φωλιές πουλιών, οι οποίες επίσης θεωρούνται εκλεκτό έδεσμα για λίγους και πωλούνται ακόμη και προς 110 ευρώ ανά γραμμάριο. Σύμφωνα με την αυστραλιανή Εταιρεία Διατήρησης της Θαλάσσιας Ζωής, τα πτερύγια καρχαριών πωλούνται ακόμη και προς 500 ευρώ το κιλό.

Παρόμοια εντολή είχε δοθεί και πριν από επτά χρόνια, ωστόσο η διατύπωσή της ήταν πολύ ασαφής, καλώντας απλώς τους αξιωματούχους να μην χρησιμοποιούν δημοσίους πόρους για... «υπερβολικές δαπάνες διατροφής».

EPA/ALEX HOFFORD / GREENPEACE / HANDOUT

Πάνω από το 95% των πτερυγίων που αφαιρούνται σε ετήσια βάση, πιστεύεται πως καταλήγουν στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν τώρα την ελπίδα ότι οι νέοι κανονισμοί σηματοδοτούν την έναρξη μιας εποχής αυστηρότερου κρατικού ελέγχου του εμπορίου προϊόντων από απειλούμενα είδη, π.χ. πτερυγίων καρχαρία, ελεφαντόδοντου ή κεράτων ρινόκερου. «Πιστεύω ότι η εξέλιξη δείχνει την προθυμία της κυβέρνησης να περιορίσει την κατανάλωση προϊόντων από είδη άγριας ζωής που κινδυνεύουν με αφανισμό», εκτίμησε μιλώντας στη Wall Street Journal ο Τζεφ Χε του Διεθνούς Ταμείου για την Προστασία των Ζώων. «Η εντολή στέλνει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα, ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή