Περισσότερες πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών υπάρχουν στις περιπτώσεις εγκυμοσύνης μέσω τεχνητών μεθόδων όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση και η κρυοσυντήρηση εμβρύων, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία.
Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ρόμπινσον του Πανεπιστημίου Αδελαΐδας διαπίστωσαν ότι σ' αυτές τις περιπτώσεις ο κίνδυνος επιπλοκών είναι σχεδόν ο διπλάσιος και δεν επηρεάζει μόνο το έμβρυο, αλλά και τις μητέρες.
Κι αυτό γιατί μπορεί ο τοκετός να γίνει πρόωρα ή το βρέφος να γεννηθεί με αρκετά χαμηλό σωματικό βάρος ή ακόμη και θνησιγενές.
Μάλιστα, σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS One, τα βρέφη σ' αυτές τις περιπτώσεις δεν αποκλείεται να χάσουν τη ζωή τους ακόμη και σε διάστημα 28 ημερών από τη γέννησή τους.
Η μελέτη είχε διάρκεια 17 ετών και θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη που έχει γίνει σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Κατά τη διάρκειά της οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από τουλάχιστον 4.300 γεννήσεις που είχαν προκύψει από μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά και από φυσιολογική σύλληψη.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Michael Davies, τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν παλαιότερες έρευνες με το ίδιο θέμα που έχουν πραγματοποιηθεί στην Αυστραλία και σε χώρες της Ευρώπης και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι μέθοδοι αυτές κάποιες φορές παρουσιάζουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία των βρεφών.
«Είναι απολύτως απαραίτητο να γίνουν περισσότερες έρευνες μεγάλης διάρκειας και να περιλαμβάνουν περιπτώσεις μεγαλυτέρων σε διάρκεια θεραπειών, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται όλο και περισσότερο, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τους σχετικούς κινδύνους», είπε ο καθηγητής Davies.