Αλλάζει το μέτρημα για τον τοκετό «στην ώρα του»

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 11:01
UPD:11:09
SHUTTERSTOCK

Ένα μωρό που γεννιέται μεταξύ της 37ης και της 39ης εβδομάδας της κύησης, θα θεωρείται πια «πρόωρα κανονικό». 

A- A A+

Οι αμερικανοί μαιευτήρες - γυναικολόγοι αλλάζουν τις εκτιμήσεις τους για τις ημερομηνίες των τοκετών που γίνονται «στην ώρα τους», δίνοντας βάση στην ακριβή διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Έως τώρα «κανονική» θεωρείτο η γέννα μεταξύ της 37ης και της 42ης εβδομάδας της κύησης, χωρίς να γίνεται κάποια περαιτέρω διάκριση.

Η ειδική επιτροπή μαιευτικής πρακτικής του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων εισηγείται τις αλλαγές με το σκεπτικό ότι σύμφωνα με πολυετή εμπειρία, «έχει πλέον αναγνωριστεί ότι τα νεογέννητα μεταξύ της 37ης και της 42ης εβδομάδας δεν είναι όλα ίδια».

Έτσι ένα μωρό που γεννιέται μεταξύ της 37ης και της 39ης εβδομάδας της κύησης, θα θεωρείται πια «πρόωρα κανονικό». «Απολύτως στην ώρα τους» θεωρούνται οι γεννήσεις μεταξύ της 39ης και της 41ης εβδομάδας, όσα μωρά γεννήθηκαν μεταξύ της 41ης και της 42ης εβδομάδας, θα θεωρούνται «καθυστερημένα κανονικά», ενώ οι γεννήσεις μετά την 42η εβδομάδα θα θεωρούνται «μετά την ώρα τους».

Όλο και περισσότερες έρευνες κατά τα τελευταία χρόνια έχουν καταδείξει ότι τα μωρά που γεννιούνται πριν την 39η εβδομάδα, δεν είναι το ίδιο ανεπτυγμένα με αυτά που γεννιούνται αργότερα. Μεταξύ άλλων, τα τελευταία εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα αναπνοής, ακοής και μάθησης.

Ο εγκέφαλος του εμβρύου μεγαλώνει περίπου κατά το ένα τρίτο μεταξύ της 35ης και της 39ης εβδομάδας της κύησης, ενώ ένα στρώμα λίπους που κρατά ζεστό το σώμα του, προστίθεται κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Η νέα ταξινόμηση των τοκετών εκτιμάται ότι θα μειώσει τον αριθμό των εγκύων που καταφεύγουν σε καισαρική για να γεννήσουν, χωρίς να υπάρχουν ιατρικοί λόγοι. Το Κολέγιο των αμερικανών γυναικολόγων συστήνει να μη γίνονται καισαρικές πριν την 39η εβδομάδα της κύησης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή