Ερευνα: Καρκίνο του προστάτη μπορεί να προκαλέσει ουσία που υπάρχει στο πλαστικό

Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014 07:00
UPD:13/01/2014 09:38
SHUTTERSTOCK

Η δισφαινόλη Α χρησιμοποιείται στην κατασκευή πολυανθρακικού πλαστικού, σε συσκευασίες τροφίμων, καθώς και σε αποδείξεις που εκδίδονται από ταμειακές μηχανές, ενώ έχει απαγορευθεί η χρήση της σε βρεφικά είδη, όπως τα μπιμπερό.

A- A A+

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ απέδειξε την επικινδυνότητα μιας ουσίας που χρησιμοποιείται σε πολλά πλαστικά αντικείμενα και συσκευασίες τροφίμων, κάνοντας λόγο μάλιστα για άμεση σχέση της με την πρόκληση καρκίνου του προστάτη.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιλινόις στο Σικάγο, οι οποίοι διαπίστωσαν πως όταν το έμβρυο εκτίθεται κατά την ανάπτυξή του σε χαμηλά επίπεδα της δισφαινόλης Α, διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθεί από καρκίνο μετά από αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό συμβαίνει επειδή η δισφαινόλη Α δρα όπως τα οιστρογόνα, τα οποία όταν βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο.

Κατά τη μελέτη, οι επιστήμονες εισήγαγαν βλαστοκύτταρα ασθενών που έπασχαν από καρκίνο του προστάτη σε ποντίκια, τα οποία αργότερα εξέθεσαν σε συγκεκριμένα επίπεδα της ουσίας που ήταν ίσα με εκείνα που συνήθως φτάνουν στον οργανισμό των εγκύων γυναικών.

Όπως διαπιστώθηκε, η έκθεση στη δισφαινόλη Α σχεδόν τριπλασίασε τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο ή την εμφάνιση προκαρκινικών μεταβολών στα κύτταρα, οι οποίες μετά από αρκετό καιρό μπορεί να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental Health News, η μελέτη είναι η πρώτη που συνδέει άμεσα τη δισφαινόλη Α με τον καρκίνο, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει κανείς την επαφή μαζί της.

Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται στην κατασκευή πολυανθρακικού πλαστικού, σε συσκευασίες τροφίμων, καθώς και σε αποδείξεις που εκδίδονται από ταμειακές μηχανές, ενώ έχει απαγορευθεί η χρήση της σε βρεφικά είδη, όπως τα μπιμπερό.

«Η έρευνά μας παρέχει τα πρώτα άμεσα στοιχεία που δείχνουν ότι η έκθεση στη δισφαινόλη Α κατά την ανάπτυξη, σε επίπεδα που υπάρχουν στην καθημερινή μας ζωή, αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής του ανθρώπινου οργανισμού από καρκίνο του προστάτη», είπε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγήτρια Gail Prins.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή