Γενετική εξέταση για τον προστάτη απαλλάσσει από τα περιττά χειρουργεία

Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013 10:13
UPD:10:13
REUTERS/LARRY DOWNING

Οι γιατροί έχουν ανάγκη από πιο αποτελεσματικές εξετάσεις, ώστε να μπορούν να χορηγήσουν στους ασθενείς την απαραίτητη θεραπεία στη σωστή διάρκεια και όχι για διάστημα μεγαλύτερο από ό,τι πρέπει (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη υπόσχεται η νέα εξέταση που ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία, η οποία θα δείχνει αν η ασθένεια είναι επιθετική και ποιοί όγκοι είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Η εξέταση δημιουργήθηκε από επιστήμονες από Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο και βρίσκει ποιοί όγκοι είναι επιθετικοί και ποιοί όχι, ώστε να ξέρουν οι γιατροί ποιούς πρέπει να αφαιρέσουν και έτσι να αποφύγει ο ασθενής την ταλαιπωρία του χειρουργείου στην περίπτωση που οι όγκοι του ανήκουν σε εκείνους που αναπτύσσονται αργά.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, η εξέταση καταγράφει τη δραστηριότητα των γονιδίων στο εσωτερικό των όγκων και αν αυτά που εμπλέκονται στη διαίρεση των κυττάρων φτάνουν τα 31, σημαίνει ότι ο καρκίνος είναι επιθετικός.

Όπως είπε ο καθηγητής Dan Berney, όλα αυτά θα αλλάξουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις για την πορεία της θεραπείας, αφού θα αποφεύγονται τα περιττά χειρουργεία, άρα και τις παρενέργειες που υφίστανται οι ασθενείς και μάλιστα συχνά χωρίς λόγο.

Τόνισε δε ότι οι γιατροί έχουν ανάγκη από πιο αποτελεσματικές εξετάσεις, ώστε να μπορούν να χορηγήσουν στους ασθενείς την απαραίτητη θεραπεία στη σωστή διάρκεια και όχι για διάστημα μεγαλύτερο από ό,τι πρέπει.

«Είναι απαραίτητο να διαχωρίζουμε τις επιθετικές μορφές του καρκίνου από τις υπόλοιπες, οι οποίες ταλαιπωρούν μεν τον ασθενή αλλά χρειάζονται μόνο παρακολούθηση», είπε χαρακτηριστικά.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η εξέταση είναι η πιο ακριβής που είχαν ποτέ στα χέρια τους, ωστόσο έχουν αρχίσει να τη δοκιμάζουν, προκειμένου να είναι βέβαιοι για την αποτελεσματικότητά της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή