«Έξυπνα» γυαλιά που μοιάζουν σαν κανονικά

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014 13:56
UPD:13:56
Vuzix
A- A A+

Αν και τα «έξυπνα» γυαλιά augmented reality (τύπου Google Glass) αναμένεται να αποτελέσουν εξαιρετικά δημοφιλείς συσκευές στο κοντινό μέλλον, μέχρι τώρα τα περισσότερα μοντέλα τα οποία παρουσιάζονται είναι σχετικά ογκώδη και σίγουρα διαφέρουν εμφανισιακά από τα «κανονικά» γυαλιά.

Η Vuzix, εταιρεία η οποία αναπτύσσει τεχνολογία οθονών για στρατιωτικές και βιομηχανικές εφαρμογές, σκοπεύει να το αλλάξει αυτό, κυκλοφορώντας το ερχόμενο καλοκαίρι ένα ζευγάρι «έξυπνων» γυαλιών τα οποία παρέχουν αφ’ενός στον χρήστη δυνατότητες augmented reality (επαυξημένης πραγματικότητας – γραφικά και πληροφορίες που εμφανίζονται στο οπτικό πεδίο του χρήστη κοντά σε πραγματικά αντικείμενα), αφ’ετέρου εμφανισιακά δεν διαφέρουν από ένα ζευγάρι κανονικών γυαλιών ηλίου.

Όπως δήλωσε στο ΜΙΤ Technology Review ο Πολ Τράβερς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, τα γυαλιά θα είναι λιγότερο ογκώδη και «ενοχλητικά» από το Google Glass, ωστόσο θα παρέχουν αυξημένες δυνατότητες augmented reality.

Η τεχνολογία της Vuzix αντιμετωπίζει τα προβλήματα που συναντώνται στον συγκεκριμένο τομέα (εμφάνιση και user interface) αξιοποιώντας πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά στον έλεγχο της κίνησης του φωτός σε νανοκλίμακα, με αποτέλεσμα φακούς πάχους μικρότερου των δύο χιλιοστών. Ειδικότερα, η τεχνολογία της λειτουργεί ως καλώδιο οπτικών ινών, κατευθύνοντας το φως στους φακούς από μικροσκοπικές οθόνες οι οποίες βρίσκονται τοποθετημένες στο ύψος των κροτάφων. Εκεί το φως διαμοιράζεται χάρη σε δομές νανοκλίμακας, με αποτέλεσμα την παραγωγή πολύχρωμων εικόνων υψηλής ανάλυσης.

CNET

Η Vuzix χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη τεχνολογία – η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Nokia - αρχικά σε ένα «μονόκλ» το οποίο προορίζεται για βιομηχανική χρήση, αξίας 6.000 δολαρίων. Ωστόσο, τα γυαλιά ηλίου της, σύμφωνα με τον Τράβερς, θα έχουν τιμή «καταναλωτικού χαρακτήρα».

Προτεινόμενα για εσάς