Google Glass: Φωτογραφίες μέσω κλεισίματος του ματιού

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013 14:46
UPD:14:47
plus.google.com
A- A A+

Ένα νέο χαρακτηριστικό στο Google Glass παρουσίασε η Google, χάρη στο οποίο ο χρήστης των φουτουριστικών γυαλιών της εταιρείας μπορεί να τραβήξει φωτογραφία απλά και μόνο κλείνοντας το μάτι του.

Σύμφωνα με την Google, το εν λόγω χαρακτηριστικό είναι ταχύτερο από το κουμπί της κάμερας ή τη λειτουργία φωνητικής εντολής, και λειτουργεί ακόμα και όταν η οθόνη είναι ανενεργή. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μερικούς μήνες είχε εμφανιστεί μία εφαρμογή (Winky), ακριβώς για αυτόν τον σκοπό.

Το update στο οποίο περιέχεται η συγκεκριμένη λειτουργία (XE12) παρέχει επίσης τη δυνατότητα «κλειδώματος» οθόνης, καθώς και ανεβάσματος και διαμοιρασμού βίντεο στο YouTube.  Ακόμη, υπάρχει πλέον η δυνατότητα συνομιλιών μέσω μηνυμάτων στο Hangouts, καθώς και επιπλέον δυνατότητες όσον αφορά στην ακρόαση μουσικής. Επίσης, όπως αναφέρει η εταιρεία, είναι πλέον έτοιμη η εφαρμογή για iOS.

Η Google παρουσιάζεται ιδιαίτερα περήφανη για τη λειτουργία κλεισίματος του ματιού, καθώς οραματίζεται αξιοποίηση της συγκεκριμένης κίνησης για πολλούς άλλους σκοπούς, όπως πληρωμές, αγορές και επιλογές/ επισημάνσεις αντικειμένων, σε πνεύμα που παραπέμπει στο παραδοσιακό «κλικ» του mouse.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, η κίνηση αυτή εντείνει τις ανησυχίες όσων ήδη προβληματίζονταν για την έκταση της «απειλής» την οποία συνιστά η συσκευή της Google στην ιδιωτικότητα και την προσωπική ζωή των πολιτών (όσον αφορά στην ευκολία λήψης φωτογραφιών και βίντεο). Η λήψη φωτογραφιών μέσω κλεισίματος του ματιού θα καταστήσει ακόμα δυσκολότερο το να γίνεται αντιληπτό πότε κάποιος φωτογραφίζει ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά των ηλεκτρονικών συσκευών που φοριούνται αναμένεται να σημειώσει κατακόρυφη άνοδο μέσα στα επόμενα χρόνια, αγγίζοντας πωλήσεις ύψους 19 δισ. δολαρίων ετησίως ως το 2018 (Juniper Research). Έρευνα της Credit Suisse παρουσιάζεται ακόμη πιο αισιόδοξη, προβλέποντας πωλήσεις 50 δισ., ενώ η Gartner κάνει λόγο για πωλήσεις ύψους 10 δισ. για το 2016.  

Προτεινόμενα για εσάς