Καραμέλες κατά της τερηδόνας

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014 00:48
SHUTTERSTOCK

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα νέο όπλο κατά της τερηδόνας, καθώς με τον τρόπο αυτόν τα βακτήρια παρασέρνονται από το σάλιο και αποβάλλονται από τον οργανισμό.

A- A A+

Μπορεί οι καραμέλες να προστατεύσουν τα δόντια; Σίγουρα όχι, εκτός αν πρόκειται για αυτές που δημιούργησαν επιστήμονες στη Γερμανία, οι οποίες περιέχουν προβιοτικά και μπλοκάρουν την εμφάνιση τερηδόνας.

Ερευνητές από την εταιρεία Organobalance GmbH στο Βερολίνο δημιούργησαν καραμέλες που περιέχουν έναν τύπο προβιοτικών, που καταπολεμά τα μικρόβια που παρουσιάζουν εχθρική δράση στο στόμα.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, οι καραμέλες έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να καταπολεμούν τη δράση των βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα και φθείρουν την επιφάνεια των δοντιών.

Οι καραμέλες δεν περιέχουν ζάχαρη αλλά προβιοτικά, δηλαδή φιλικά προς τον οργανισμό βακτήρια και συγκεκριμένα τον τύπο lactobacillus paracasei, που μπλοκάρει τα βλαβερά στελέχη του στρεπτόκοκκου. Ο τύπος αυτός ανήκει στην οικογένεια των λακτοβάκιλλων και περιέχεται επίσης σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, που έχουν ενισχυθεί με προβιοτικά με σκοπό την καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Τα προβιοτικά ελευθερώνονται στο σάλιο όταν οι καραμέλες αρχίζουν να λιώνουν στο στόμα και συνδέονται στα βλαβερά βακτήρια, εμποδίζοντάς τα να κολλήσουν στην επιφάνεια των δοντιών.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα νέο όπλο κατά της τερηδόνας, καθώς με τον τρόπο αυτόν τα βακτήρια παρασέρνονται από το σάλιο και αποβάλλονται από τον οργανισμό.

Η σημασία της στοματικής υγείας είναι πολύ μεγάλη για την υγεία ολόκληρου του οργανισμού, καθώς πολλές μελέτες έχουν δείξει εδώ και χρόνια ότι η κακή κατάσταση του στόματος έχει συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το Αλτσχάιμερ, ακόμη και ο καρκίνος στο πάγκρεας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή