Την προσοχή όσων χρησιμοποιούν στοματικά διαλύματα για να απαλλαγούν από την κακοσμία εφιστούν επιστήμονες στη Βρετανία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι κάποιες φορές τα συγκεκριμένα προϊόντα όχι μόνο δεν απομακρύνουν τη δυσάρεστη αναπνοή, αλλά επιπλέον την κάνουν χειρότερη.
Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Κλινικής Οδοντιατρικής, τα αντισηπτικά στοματικά διαλύματα μειώνουν τον σχηματισμό πλάκας και ουλίτιδας, που ευθύνονται για τη δυσάρεστη αναπνοή, όμως παίζει τεράστιο ρόλο ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται.
Κι αυτό γιατί τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση της πλάκας από τη χρήση τους δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να μειώνουν ουσιαστικά την κακοσμία, αλλά και επειδή πολλοί τα χρησιμοποιούν χωρίς να έχουν βουρτσίσει πρώτα τα δόντια τους!
«Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι η χρήση στοματικού διαλύματος δεν παρουσιάζει τόσο μεγάλα κλινικά οφέλη σε ό,τι αφορά τη μείωση της πλάκας», αναφέρει ο καθηγητής Damien Walmsley, επιστημονικός σύμβουλος του βρετανικού οδοντιατρικού συλλόγου. «Γι’ αυτό θα έλεγα ότι παρόλο που βοηθά κατά κάποιον τρόπο, δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει το βούρτσισμα τόσο για τον καθαρισμό των δοντιών, όσο και για την υγεία των ούλων».
Μάλιστα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η χρήση των στοματικών διαλυμάτων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί βούρτσισμα, κάτι που συνηθίζουν αρκετοί στη Βρετανία, νομίζοντας ότι αυτό είναι αρκετό!
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η πλάκα και η ουλίτιδα απομακρύνονται μόνο με το καθημερινό βούρτσισμα και τον καθαρισμό με οδοντικό νήμα.