«Η επιμονή ανταμείβεται» σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία δείχνουν, όπως είπε, ότι «η Ελλάδα βγαίνει φέτος από την ύφεση και αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα».
Αφού ανέφερε πως την τελευταία πενταετία η Ε.Ε. αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της, ο κ. Μπαρόζο, επισήμανε πως η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και σήμερα βρίσκεται στο πηδάλιο της Ευρώπης, ενώ σε εγκάρδιο τόνο πρόσθεσε: «Είμαστε δίπλα της, είμαστε μαζί σας».
Συμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, χάρη στην υποστήριξη και στην αλληλεγγύη της ΕΕ, η Ελλάδα αντιμετώπισε τη δυσκολότερη περίοδο της κρίσης.
Ο κ. Μπαρόζο σημείωσε πως οι προκλήσεις εξακολουθούν να είναι τεράστιες, οι κοινωνικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι απαιτητικές και η ανεργία παραμένει σε απαράδεκτα επίπεδα. Όμως, πρόσθεσε έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος: Η Ελλάδα αλλάζει την οικονομία της, φέτος θα βγει από την ύφεση, αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και μειώνει το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, όπως και στις κοινές του δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό, εξέφρασε την επιθυμία να «αποτίσει φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την αξιοπρέπεια και γενναιότητα που επέδειξε», λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «οι Έλληνες είναι πραγματικοί ήρωες». Πρόσθεσε πάντως ότι «δεν πρέπει να χαθούν τώρα οι προσπάθειες και να διακυβευθεί η επιτυχία του προγράμματος».
Παράλληλα, εξήρε τις ενέργειες της κυβέρνησης, κάνοντας ειδική αναφορά στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας πως όλοι επέδειξαν γενναιότητα, αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και πατριωτισμό.
Γενικότερα, επανέλαβε πως τα προγράμματα προσαρμογής έχουν αποτέλεσμα. Ας μην ξεχνάμε, είπε, τον λόγο για τον οποίο σχεδιάστηκαν: για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και να μπορέσουν οι χώρες να σταθούν στα πόδια τους και να χρηματοδοτηθούν μέσω των αγορών.
Παραδέχθηκε πάντως πως τα αποτελέσματα και οι προσπάθειες δεν οδηγούν άμεσα σε βελτιώσεις στην καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων. Όμως, οι δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι λαοί αυτών των χωρών δεν πήγαν χαμένες και θα συμβάλουν σε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, πρόσθεσε.
Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση είπε πως η ΕΕ αντιμετώπισε τη σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και πρόσθεσε: «Αντισταθήκαμε και τα αντιμετωπίζουμε μαζί. Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και δεν εγκατέλειψε το ευρώ. Η Ελλάδα αναλαμβάνει το πηδάλιο του Συμβουλίου. Το ευρώ σώθηκε και ενισχύθηκε. Η δεκάτη όγδοη χώρα, η Λετονία, μόλις προσχώρησε στην ευρωζώνη. Η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση έχει ενοποιηθεί πολύ περισσότερο. Τέθηκαν τα θεμέλια της τραπεζικής ένωσης. Υλοποιούνται τα προγράμματα προσαρμογής. Και έχουν αρχίσει να αναφαίνονται τα πρώτα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης».
«Ατενίζοντας το μέλλον», ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως βρισκόμαστε μεν στον σωστό δρόμο, αλλά δεν έχουμε ακόμη προσπεράσει την κρίση. «Πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα και επιμονή. Το οφείλουμε σε εκείνους που δεν μπορούν ακόμη να επωφεληθούν από την ανάκαμψη» συμπλήρωσε.
Στόχος, είπε, είναι η απασχόληση και η ανάπτυξη – μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. «Αυτός ήταν ο στόχος από την αρχή και από την αρχή γνωρίζαμε ότι ήταν ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, οι αλλαγές που επιδιώκουμε δεν μπορούν να υλοποιηθούν μέσα σε μια μέρα».
Πρόσθεσε πως πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να ολοκληρώσουμε το νομοθετικό έργο που έχουμε αρχίσει, ιδίως στον τομέα της τραπεζικής ένωσης, έτσι ώστε να αποκτήσουμε έναν ευημερούντα αλλά και υπευθυνότερο τραπεζικό τομέα και να αποκαταστήσουμε τον κανονικό δανεισμό στην οικονομία, ιδίως στις ΜΜΕ.
Τόνισε ακόμη πως πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να υλοποιήσουμε στην πράξη τις δεσμεύσεις μας, από το Σύμφωνο ανάπτυξης και απασχόλησης και την Ευρωπαϊκή εγγύηση για τους νέους μέχρι την μεταναστευτική μας πολιτική, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να ζουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας, ευημερίας και ασφάλειας.
Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ο κ. Μπαρόζο κάλεσε, εκτός από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, «όλους τους ευρωπαίους πολίτες να συστρατευτούν και να μετάσχουν στις εκλογές, προκειμένου να συμβάλουν στο μέλλον της ΕΕ, «η οποία είναι το καλύτερο πολιτικό κατασκεύασμα για τη μείωση της βαρβαρότητας στον κόσμο».
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρούμε πως η ειρήνη, η δημοκρατία ή η ελευθερία αποτελούν δεδομένα. «Κι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης: να εξοβελίζει τους παλαιούς δαίμονες της Ευρώπης και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου προβάλλοντας ταυτόχρονα τη σπουδαία ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης».
Πηγή: ΑΜΠΕ