Συνεχίζεται η κόντρα για την αναβολή της «επίσκεψης ελέγχου» των πεπραγμένων της τρόικας

Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2014 13:10
UPD:17:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
A- A A+

Συνέχεια στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για την αναβολή της επίσκεψης της επιτροπής ελέγχου του Ευρωκοινοβουλίου για τα μνημόνια δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς της πως προσπαθεί να «θάψει» τη σχετική έρευνα για να μη χαλάσει τις «μνημονιακές φιέστες».

«Αντί ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να αξιοποιήσουν προς όφελος της χώρας την έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τρόικας, προσπαθούν να τη θάψουν για να μην χαλάσουν οι μνημονιακές φιέστες», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου. 

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «όντας οι πιο πρόθυμοι και πιστοί σύμμαχοι της κ. Μέρκελ, παγιδευμένοι στην αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική λιτότητας, δεν μπορούν και δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν ούτε τη συγκεκριμένη έρευνα, αλλά ούτε και την ίδια την ελληνική προεδρία για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «είναι τέτοιος ο πανικός τους εξαιτίας των δικών τους ευθυνών για την υιοθέτηση και τη συνέχιση μιας καταστροφικής πολιτικής, που κάνουν τα πάντα για να μην υπάρχει συζήτηση σχετικά με τις σκοπιμότητες που αυτή εξυπηρετεί, αλλά και τις επιπτώσεις της».  

«Ό,τι όμως και να κάνουν, δεν μπορούν να κρυφτούν από τον ελληνικό λαό που ζητά εξηγήσεις και απαιτεί την εγκατάλειψη των μνημονίων», καταλήγει.  

Είχαν προηγηθεί, το πρωί, νέες βολές του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου προς τον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα.

«Οι ίδιοι είχαν ανακοινώσει την έλευσή τους, οι ίδιοι ζήτησαν να αναβληθεί η επίσκεψή τους», υποστήριξε, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αναβολή μεθοδεύτηκε από την κυβέρνηση.

«Δεν αλλάζει τίποτε το ουσιαστικό και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί ''πανηγυρικές'' ανακοινώσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου.

Σε άλλες δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm o κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κάνει πολύ θόρυβο για το τίποτα». 

«Είναι απόφαση αποκλειστικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δεν σηκώνει παρέμβαση», τόνισε, προσθέτοντας πως ο κ. Σουλτς ενημέρωσε για την αναβολή τον πρωθυπουργό.

Όπως είπε, κρίνει λογική την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου γιατί «το επόμενο διήμερο αναμένονται σημαντικά γεγονότα στη χώρα, λόγω των εκδηλώσεων για την έναρξη της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.». «Κάποιοι δεν θέλουν με τίποτα τη θετική προβολή της χώρας, κάποιοι προτιμούν την ημέρα που η Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο, να σκιαστεί η όλη διαδικασία», κατέληξε.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αρκέστηκε να πει πως η Επιτροπή θα έρθει κατά πάσα πιθανότητα κάποια στιγμή την επόμενη βδομάδα.

Ιωάννης Στουρνάρας: Δε γνωρίζω τίποτα για αυτό. Τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο τις στείλαμε και τους περιμένουμε. Θα έρθουν, νομίζω, κάποια στιγμή την επόμενη βδομάδα ίσως.  

Το χρονικό της σύγκρουσης

Η γνωστοποίηση της αναβολής του ταξιδιού των εκπροσώπων του Ευρωκοινοβουλίου έγινε χθες από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επικαλέστηκε ενημερωτικό μήνυμα της Γραμματείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το οποίο «ο Πρόεδρος Σουλτς και ο Πρωθυπουργός Σαμαράς, έχουν αποφασίσει ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας θα πρέπει να αναβληθεί».

Αμέσως μετά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για πανικόβλητη κυβέρνηση, η οποία, με την αρωγή του κ. Σούλτς, «σπεύδει να αναβάλει την επίσκεψη της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας, τρέμει μπροστά στο ενδεχόμενο μιας συζήτησης για τη σκοπιμότητα και τις επιπτώσεις  του μνημονίου». 

Απαντώντας ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε τους «ισχυρισμούς» θεωρίες συνωμοσίας. Συγκεκριμένα, ανέφερε για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «κολλημένος με τις θεωρίες συνωμοσίας και τις απόπειρες δυσφήμισης της χώρας». Τόνισε δε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά το νέο χρόνο όπως τελείωσε τον παλιό: με εξωφρενικούς και απίστευτους ισχυρισμούς».

Αυτή τη φορά όμως ξεπέρασε κάθε όριο, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ανακοίνωσή του και κατέληξε λέγοντας ότι: «Προφανώς οι άνθρωποι δεν είναι καλά...».

Πάντως ο εκπρόσωπος του Μάρτιν Σουλτς, Ζομ Ντους έσπευσε να διευκρινίσει πως η απόφαση για την αναβολή της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά τη λειτουργία της τρόικας, ελήφθη από τον πρόεδρό του «χωρίς να υπάρξει, σε καμιά περίπτωση, παρέμβαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή