Χάκερ προσπάθησε να πουλήσει πρόσβαση σε server του BBC

Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013 13:18
UPD:13:18
Reuters/NEIL HALL
A- A A+

Η πρόσβαση σε server του BBC τον οποίο είχε θέσει υπό τον έλεγχό του ήταν το «εμπόρευμα» το οποίο προσπάθησε να πωλήσει σε άλλους κυβερνοεγκληματίες ένας χάκερ τα Χριστούγεννα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο δράστης, μετά την επιτυχή «εισβολή» του, ξεκίνησε, την ημέρα των Χριστουγέννων, μια καμπάνια με σκοπό την πώληση της πρόσβασης στο σύστημα. Αν και δεν είναι γνωστό εάν βρήκε αγοραστές, η ομάδα ασφαλείας του BBC αντιλήφθηκε και αντιμετώπισε το ζήτημα το περασμένο Σάββατο, και εκτιμάται ότι ο server έχει εκκαθαριστεί.

Εκπρόσωπος του BBC αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το περιστατικό, επισημαίνοντας ότι «δεν προβαίνουμε σε σχόλια σχετικά με ζητήματα ασφαλείας».

Όπως αναφέρει το Reuters, δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν ο εισβολέας υπέκλεψε δεδομένα ή προκάλεσε ζημιές. Σημειώνεται ότι ο στόχος ήταν server ο οποίος διαχειρίζεται ένα ασαφούς χαρακτήρα, προστατευμένο από κωδικό, site (ftp.bbc.co.uk – τα συστήματα ftp χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μεγάλων όγκων δεδομένων).

Η επίθεση έγινε αρχικά αντιληπτή από την εταιρεία κυβερνοασφαλείας Hold Security LLC (Μιλγουόκι), η οποία ειδικεύεται στην παρακολούθηση forums κυβερνοεγκληματιών για τη διακίνηση κλεμμένων δεδομένων. Οι ερευνητές της εντόπισαν έναν διαβόητο ρώσο χάκερ, γνωστό με τα ψευδώνυμα HASH και Rev0lver, να προσπαθεί να πουλήσει πρόσβαση στον server του BBC στις 25 Δεκεμβρίου. Όπως αναφέρεται, ο χάκερ προσπαθούσε να πείσει τους επίδοξους αγοραστές (άλλους χάκερ) ότι είχε πραγματοποιήσει την «εισβολή», δείχνοντάς τους αρχεία τα οποία μπορούσαν να αποκτηθούν μόνο από κάποιον με πρόσβαση στον server.

Σύμφωνα με τον Άλεξ Χόλντεν, ιδρυτή της Hold Security, η αξία του να έχει κανείς πρόσβαση στον server του BBC έγκειται στο ότι με αυτό τον τρόπο κάποιος μπορεί να αλλάξει στοιχεία σε ειδήσεις που ανεβαίνουν στο Ίντερνετ από έναν διάσημο για την εγκυρότητά του ειδησεογραφικό φορέα, προκαλώντας, για παράδειγμα, αναταράξεις στις αγορές.

Προτεινόμενα για εσάς