Συρία: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι

Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013 22:25
UPD:22:28
REUTERS/STRINGER

Από τις 15 μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς έχουν χάσει τη ζωή τους 422 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι πολίτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Μικρής διάρκειας αποδείχθηκε η εκεχειρία που κηρύχθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα σε συνοικία της Δαμασκού, με τη συριακή πολεμική αεροπορία να συνεχίζει για δέκατη ημέρα τον βομβαρδισμό τομέων που ελέγχονται από τους αντάρτες στο Χαλέπι και την ευρύτερη περιοχή.  

Από τις 15 μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς έχουν χάσει τη ζωή τους 422 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι πολίτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο Μουανταμίγιατ αλ Σαμ, ένα προάστιο στα νοτιοδυτικά της Δαμασκού, οι μάχες που ξέσπασαν το απόγευμα της Πέμπτης έσπασαν την εκεχειρία που είχε επιτευχθεί χθες μεταξύ του καθεστώτος και των τοπικών αρχών της κοινότητας, η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία εδώ και έναν χρόνο. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έσπασε την εκεχειρία.

«Άνοιξαν πυρ, με βαρέα όπλα, χωρίς κανέναν λόγο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν στελέχη του καθεστώτος που αρνούνται να άρουν την πολιορκία», δήλωσε ένας ακτιβιστής.

Η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης, ένα δίκτυο ακτιβιστών που δρα εντός της Συρίας, επιβεβαίωσε ότι ξανάρχισαν οι συγκρούσεις και ανέφερε ότι ο στρατός έχει στείλει σημαντικές ενισχύσεις στο Μουανταμίγιατ αλ Σαμ.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του τοπικού Συμβουλίου, τον Άμπου Μάλεκ, είχε συμφωνηθεί να διαρκέσει η εκεχειρία τρεις ημέρες και, σε ένδειξη καλής θέλησης, οι κάτοικοι θα ύψωναν τις σημαίες του καθεστώτος στις δεξαμενές νερού της πόλης. Σήμερα επρόκειτο να γίνει ανεφοδιασμός σε τρόφιμα όμως δεν έφτασε τίποτα, πρόσθεσε ο Μάλεκ.

Ένας άλλος ακτιβιστής, ο Έμαντ αλ Μπαρζάουι, είπε ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στο Μπάρζε, ένα προάστιο στα βόρεια της Δαμασκού που έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης εδώ και μήνες. «Προς το παρόν οι συνομιλίες δεν έχουν καταλήξει κάπου» , είπε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή