Άναψαν φωτιές οι άσχετες διατάξεις

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013 17:53
UPD:21:41
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros
A- A A+

Σε σκοτσέζικο ντους υποβάλλει από το βράδυ της Πέμπτης η κυβέρνηση τον εαυτό της, ρισκάροντας ακόμη και την έκβαση της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή για την άρση των πλειστηριασμών.

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών σε συνεννόηση με το Ανάπτυξης κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς με σωρεία άσχετων διατάξεων φορολογικού περιεχομένου.

Από το πρωί στην επιτροπή όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο οι κ. Χατζηδάκης και Στουρνάρας έγιναν αποδέκτες εντονότατων διαμαρτυριών από βουλευτές της συγκυβέρνησης, όπως η Ντ. Μπακογιάννη, ο Θ. Μωραΐτης, ο Γ. Βλάχος, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Γιώργος Ορφανός, η Φεβρωνία Πατριανάκου, ο Κώστας Μαρκόπουλος και ο Ιορδάνης Τζαμτζής.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση υπουργού της κυβέρνησης, ο οποίος σε κατ’ ιδίαν συνομιλία αναρωτιόταν πώς είναι δυνατόν επί έναν και πλέον μήνα να υποβάλλεις σε συνεχή «μασάζ» την Κοινοβουλευτική σου Ομάδα προκειμένου να δεχθεί το επίμαχο νομοσχέδιο και όταν το έχεις καταφέρει την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή να το φορτώνεις με ένα σωρό άσχετες τροπολογίες, οι οποίες μάλιστα έχουν και αντιλαϊκό περιεχόμενο.

Τελικά, οι αντιδράσεις ανάγκασαν τους δύο υπουργούς να διακόψουν τη συνεδρίαση και να αποσύρουν τρεις διατάξεις (για τους πλειστηριασμούς, το ΤΑΙΠΕΔ και τα πιστωτικά ιδρύματα και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) όχι όμως το επίμαχο άρθρο 7 σχετικό με το πρόστιμο από 10 έως 30% σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο. Για αυτό, ο κ. Στουρνάρας έλεγε ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση και δεν πρόκειται να το πάρει πίσω.

Σύμφωνα όμως με τις έως τώρα πληροφορίες, προ του αδιεξόδου, ο υπουργός Οικονομικών θα προχωρήσει σε αλλαγές στο επίμαχο άρθρο μειώνοντας το πρόστιμο.

Η συγκεκριμένη όμως αναστάτωση λειτούργησε ως καταλύτης στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να υπάρχουν στους διαδρόμους της Βουλής βουλευτές που και στο παρελθόν έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, οι οποίοι δήλωναν ότι υπάρχει πρόβλημα ακόμη και για την ψηφοφορία για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αύριο το μεσημέρι στη Βουλή.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση κυρίως του υπουργού Οικονομικών ήταν με το νέο έτος η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της τριμερούς να βρει την κυβέρνηση όσο πιο απαλλαγμένη γίνεται από υποχρεώσεις έναντι των δανειστών μας. Κι επειδή οι ημερομηνίες δεν βγαίνουν, προχώρησε στη σημερινή κίνηση προκαλώντας τη μήνιν των κυβερνητικών βουλευτών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή