Σύστημα λέιζερ για αναχαίτιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013 12:12
UPD:12:12
Boeing

Το HEL MD αποτελεί ένα σύστημα λέιζερ υψηλής ενέργειας, τοποθετημένο σε όχημα και συνοδευόμενο από ειδικό ραντάρ. Ο σκοπός του είναι η χρήση κατευθυνόμενης ενέργειας εναντίον ρουκετών, βλημάτων πυροβολικού, όλμων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και πυραύλων cruise οι οποίοι θεωρούνται ιδιαίτερα απειλητικοί, λόγω των τροχιών και των χαμηλών ταχυτήτων τους – και στα UAV.

A- A A+

Σειρά δοκιμών ενός συστήματος λέιζερ για την αναχαίτιση βλημάτων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών πραγματοποίησε ο αμερικανικός στρατός.

Οι δοκιμές διήρκεσαν από τις 18 Νοεμβρίου ως τις 10 Δεκεμβρίου, και στο πλαίσιό τους το σύστημα HEL MD (High Energy Laser Mobile Demonstrator) αντιμετώπισε με επιτυχία πάνω από 90 όλμους, καθώς και αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εν πτήσει.

Το HEL MD αποτελεί ένα σύστημα λέιζερ υψηλής ενέργειας, τοποθετημένο σε όχημα και συνοδευόμενο από ειδικό ραντάρ. Ο σκοπός του είναι η χρήση κατευθυνόμενης ενέργειας εναντίον ρουκετών, βλημάτων πυροβολικού, όλμων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και πυραύλων cruise, με έμφαση στους όλμους – οι οποίοι θεωρούνται ιδιαίτερα απειλητικοί, λόγω των τροχιών και των χαμηλών ταχυτήτων τους – και στα UAV. Κύριος ανάδοχος έργου είναι η Boeing.

Στο πλαίσιο των δοκιμών χρησιμοποιήθηκε ένα λέιζερ των 10 kW, ενώ στο μέλλον θα ενσωματωθεί στη συγκεκριμένη πλατφόρμα ένα ακόμα ισχυρότερο σύστημα, των 50 kW, το οποίο κάποια στιγμή θα αναβαθμιστεί στα 100 kW. «Αν πλήττετε έναν στόχο στην ίδια απόσταση, το λέιζερ των 100 kW θα τον καταστρέψει στο 1/10 του χρόνου που θα τον κατέστρεφε το λέιζερ των 10 kW» επεσήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τέρι Μπάουερ, στέλεχος της Boeing.

Χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες, αναφέρθηκε ότι το HEL MD, το οποίο είναι σε θέση να φέρει πολλαπλά λέιζερ (τρία με πέντε) σημείωσε υψηλό ποσοστό επιτυχίας κατά τις δοκιμές του. «Είναι ικανό να εντοπίζει μέσω ραντάρ στόχους τόσο μικρού μεγέθους, να κατευθύνει εναντίον τους μία ακτίνα λέιζερ, μεγέθους κέρματος, και να τους καταστρέφει εν πτήσει» υπογραμμίζει ο Μάικ Ριμ, επίσης της Boeing.

Η ανάγκη για ένα σύστημα τέτοιου είδους επισημάνθηκε στο πλαίσιο των επεμβάσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, για την προστασία βάσεων και φυλακίων οι οποίες βρίσκονται σε επικίνδυνες ζώνες. Μιλώντας στο Mashable, ο Μπάουερ εκτίμησε ότι το HEL MD κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι έτοιμο για να χρησιμοποιηθεί σε εμπόλεμες ζώνες πριν το 2017. Στα πλεονεκτήματά του, όπως επεσήμανε, περιλαμβάνεται η μείωση του κόστους λογιστικής υποστήριξης, καθώς το σύστημα δεν χρειάζεται πυρομαχικά, και κατ’επέκταση δεν θα απαιτείται και η δαπανηρή μεταφορά τους στις μονάδες που το χρησιμοποιούν σε ένα θέατρο επιχειρήσεων. Το μόνο που χρειάζεται, όπως αναφέρει, είναι καύσιμα για το όχημα.

Προτεινόμενα για εσάς