Παραγγελία-ρεκόρ για ανεμογεννήτριες από το Γουόρεν Μπάφετ

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013 11:23
UPD:11:23
REUTERS/CARLOS JASSO
A- A A+

Η MidAmerican Energy Holdings, ιδιοκτησίας Γουόρεν Μπάφετ, προχώρησε σε παραγγελία εκτιμώμενου ύψους τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για ανεμογεννήτριες της Siemens, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν σε πέντε αιολικά πάρκα που ήδη έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται στην Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγγελία αιολικών ξηράς που έχει λάβει ποτέ ο γερμανικός όμιλος.

Η Siemens ανακοίνωσε ότι ανέλαβε να προμηθεύσει 448 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 1.050MW, οι οποίες αρκούν για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες 320.000 νοικοκυριών. Παρότι το κόστος δεν ανακοινώθηκε, ο διευθύνων σύμβουλος του κλάδου αιολικών του ομίλου Μάρκους Τάκε δήλωσε στο Bloomberg ότι οι ανεμογεννήτριες στοιχίζουν συνήθως 1 εκ. δολάρια ανά μεβαγάτ ισχύος.

«Η Αϊόβα ήδη ξεχωρίζει καθώς έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα διείσδυσης αιολικής ενέργειας στον κόσμο: 24,5% από το 2012», αναφέρουν σε γραπτή δήλωσή τους αναλυτές της Raymond James σημειώνοντας ότι το συνολικό δυναμικό των ανεμογεννητριών που παρήγγειλε ο μεγιστάνας Μπάφετ μπορεί να συγκριθεί με αυτό ενός πυρηνικού εργοστασίου.

Η MidAmerican είχε προαναγγείλει ότι σκοπεύει να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της, δείχνοντας ότι η πτώση που καταγράφεται στο κόστος του εξοπλισμού καθιστά τα αιολικά ανταγωνιστικότερα σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι τιμές των ανεμογεννητριών έχουν μειωθεί κατά 26% σε σχέση με το πρώτο μισό του 2009.

«Η αυξανόμενη ζήτηση για αιολική ενέργεια θα αντισταθμίσει τη μειούμενη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων», εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της MidAmerican Energy Μπιλ Φέρμαν. «Η παραγγελία των 448 ανεμογεννητριών αποτελεί συνέχεια συμφωνίας μας, το Δεκέμβριο του 2010, για τη χρήση 258 ανεμογεννητριών της Siemens σε άλλα πρότζεκτ στην Αϊόβα», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι ο όμιλος αναμένει όλες οι ανεμογεννήτριες της νέας παραγγελίας να έχουν τεθεί σε λειτουργία έως το 2015.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή