Στο «χορό» των ΑΠΕ μπαίνει η Microsoft

Με αιολικό πάρκο στο Τέξας
Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2013 13:26
UPD:13:26
Reuters/CARLOS BARRIA
A- A A+

Μετά την πρωτοπόρο Google και την Apple, ακόμη ένας τεχνολογικός γίγαντας μπαίνει δυναμικά στο κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο λόγος για τη Microsoft, η οποία σύναψε εικοσαετές συμβόλαιο για την αγορά ενέργειας από αιολικό πάρκο του Τέξας.

Παρότι δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα της Microsoft συνδέεται με την καθαρή ενέργεια – πρόσφατα  επέβαλε εσωτερικό φόρο άνθρακα – αυτή είναι η πρώτη της συμφωνία για απευθείας αγορά ανανεώσιμης ενέργειας, η οποία θα διοχετεύεται στο ίδιο δίκτυο που τροφοδοτεί το κέντρο δεδομένων της στο Σαν Αντόνιο.

Οι εργασίες για την κατασκευή του - ισχύος 110MW - αιολικού πάρκου Keechi της RES America θα αρχίσουν το Δεκέμβριο και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε ενάμιση χρόνο. Η Microsoft συμφώνησε να αγοράσει το σύνολο της παραγωγής, η οποία μεταφράζεται σε ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 45.000 νοικοκυριών ή το 5-10% της κατανάλωσης του ομίλου.

«Εδώ και αρκετό καιρό ασχολούμαστε με την αγορά μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας, όμως αυτή τη φορά συμμετέχουμε σε ένα πρότζεκτ από την αρχική του φάση», εξήγησε μιλώντας στον Guardian ο επικεφαλής του τομέα περιβάλλοντος της Microsoft Ρομ Μπερνάρντ. «Χωρίς το δικό μας κεφάλαιο, γνωρίζουμε ότι αυτή η μονάδα δεν θα μπορούσε να κατασκευαστεί.»

Η συμφωνία φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή για τη Microsoft, η οποία εμφανίζεται έτοιμη για σημαντικές ανακοινώσεις μέσα στις προσεχείς εβδομάδες. «Η συμφωνία για αγορά της ενέργειας από το αιολικό πάρκο Keechi μπορεί να είναι ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα από τότε που επιβάλαμε το φόρο άνθρακα, όμως σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο», συμπλήρωσε ο Μπερνάρντ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή