Ερντογάν: «Ορόσημο» η συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών με την Ε.Ε.

Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013 21:29
UPD:21:38
REUTERS/UMIT BEKTAS

Σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας, σηματοδοτείται η έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

A- A A+

«Ορόσημο» χαρακτήρισε τη συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. η οποία υπεγράφη σήμερα, ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας, σηματοδοτείται η έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζεται ότι, σε αντάλλαγμα, η Ε.Ε. δεσμεύτηκε να εγγυηθεί τη διακίνηση χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίων των τούρκων πολιτών εντός των συνόρων της, σε χρονικό διάστημα τριών ετών και έξι μηνών.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «δεν είναι διόλου ανησυχητικό ότι θα αρθεί το καθεστώς των θεωρήσεων στην Ε.Ε.. Οι απαιτήσεις θεώρησης θα έπρεπε να έχουν καταργηθεί εδώ και καιρό. Το γεγονός ότι δεν έχουν αρθεί βλάπτει μόνο την Ένωση […]. Η Τουρκία δεν είναι πλέον μια χώρα από την οποία οι άνθρωποι θέλουν να φύγουν, αλλά χώρα στην οποία επιστρέφουν. Σήμερα, η κατάσταση δεν είναι πλέον τέτοια που να απαιτεί από τους πολίτες να φύγουν για οικονομικούς λόγους ή για λόγους περιορισμού των ελευθεριών τους».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε επίσης ότι με την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων, ξεκινάει μία νέα περίοδος στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ευρωπαϊκών χωρών.

Η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών η συνεργασία ΕΕ και Τουρκίας κάνει ένα τεράστιο βήμα μπροστά.

«Σήμερα ενώνουμε ανθρώπους και οικοδομούμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Ξεκινούμε δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες παράλληλα, οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν άμεσα σημαντικό αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ των δύο μερών», είπε η Επίτροπος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή