Ε.Ε. - Τουρκία: Βήματα προς κατάργηση της βίζας σε αντάλλαγμα για επαναπροωθήσεις

Θετικό το κλίμα μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας
Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013 19:32
UPD:20:40
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

«Η συμφωνία δημιουργεί βιώσιμη δυναμική στις σχέσεις μας και θα πρέπει να έχει ως βασικό θετικό αντίκρισμα το να εισέλθουν εκ νέου οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ένωσης Στέφαν Φούλε (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Βήματα προς την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες προκειμένου να ταξιδέψουν σε χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν την Τετάρτη οι «28», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να υπογράψουν συμφωνία η οποία θα επιτρέπει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επαναπροωθούν στην Τουρκία παράνομους μετανάστες οι οποίοι έχουν εισέλθει στην Ευρώπη από εκεί. Η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στις 16 Δεκεμβρίου.

Η Ε.Ε. δεσμεύθηκε να κινήσει διαδικασίες επίσημων συζητήσεων  για το πώς θα καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

«Η συμφωνία δημιουργεί βιώσιμη δυναμική στις σχέσεις μας και θα πρέπει να έχει ως βασικό θετικό αντίκρισμα το να εισέλθουν εκ νέου οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ένωσης Στέφαν Φούλε.

EURONEWSGREEK

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είχε συνάντηση με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ, έκανε λόγο για ιστορική ημέρα. Από πλευράς της, η κ. Μάλμστρομ δήλωσε ότι «η βούληση μας να εργαστούμε από κοινού μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε τις διαφορές που είχαμε τα τελευταία χρόνια».

Όπως πρόσθεσε, η υλοποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής συνιστά προϋπόθεση για την άρση της θεώρησης και η Τουρκία καλείται να ικανοποιήσει μια σειρά από όρους σχετικά με την ασφάλεια των εγγραφών, τη διαχείριση της μετανάστευσης, τη δημόσια τάξη και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Νέος γύρος των σχετικών διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είχε αρχίσει τον περασμένο μήνα,  σε μία ακόμη ένδειξη των βελτιούμενων σχέσεων των δύο πλευρών.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει το 2005, 18 χρόνια μετά το πρώτο αίτημα της Τουρκίας για είσοδο στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες ήταν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό, καθώς και η αρνητική στάση της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή