Τουρκία - Ε.Ε.: Συμφωνία για επανεισδοχή παράνομων μεταναστών

Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013 11:44
UPD:13:45
REUTERS/UMIT BEKTAS

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ ποζάρουν στο φωτογραφικό φακό κατά τη διάρκεια τελετής για την υπογραφή συμφωνίας επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω του τουρκικού εδάφους.

A- A A+

Στην υπογραφή συμφωνίας επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω του τουρκικού εδάφους προχώρησαν η Άγκυρα και η Ευρωπαϊκή 'Ενωση.Η συμφωνία θα επιτρέψει την άρση, το 2017, της υποχρέωσης για βίζα που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες στους τούρκους υπηκόους.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε μονογράψει τη συμφωνία αυτή το 2012, αλλά είχε αναστείλει την επίσημη υπογραφή της θέλοντας να εξασφαλίσει τη δέσμευση της Ε.Ε. για την ελεύθερη διακίνηση των τούρκων πολιτών στην ΕΕ.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία.

Το κείμενο υπεγράφη παρουσία του τούρκου πρωθυπουργού Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Μουαμέρ Γκιουλέρ και την ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ.

Σε αντάλλαγμα, η Ε.Ε. δεσμεύτηκε να εγγυηθεί τη διακίνηση χωρίς βίζα των Τούρκων σε τρισήμισι χρόνια.

«Η πόρτα της Ευρώπης χωρίς βίζα θα είναι πλέον ανοιχτή», δήλωσε ο κ. Ερντογάν διαβεβαιώνοντας ότι «η Τουρκία θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία επανεισδοχής».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή