Ο υπό διαμόρφωση τρίτος πόλος μετά τη δημοσκοπική και εκλογική κατάρρευση του πάλαι ποτέ ισχυρού ΠΑΣΟΚ παραμένει ζητούμενο και συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις στο έτσι κι αλλιώς ρευστό μνημονιακό πολιτικό σκηνικό.
ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και «κίνηση των 58» ερίζουν για την ανασύνταξη ενός υπαρκτού ιδεολογικού ρεύματος την πατρότητα του οποίου «διατηρεί» η Χαριλάου Τρικούπη, γεγονός που προκαλεί και τη μεγαλύτερη εσωστρέφεια στο εσωτερικό ενός εκ των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Ήδη με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας σενάρια αντικατάστασης του Ευαγγ. Βενιζέλου ενώ έκαναν την εμφάνισή τους και συγκεκριμένα ονόματα.
Ενδεικτικός της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο, δηλώνει κορυφαίο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ στο naftemporiki.gr είναι ο «μυστικός δείπνος» που είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι σε οικία των νοτίων προαστίων, όπου συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και ενεργά στελέχη της ΔΗΜΑΡ όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης, αλλά και ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέας Παπαδόπουλος και ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός.
Οι δύο πρώτοι έχουν πλέον ζητήσει τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ τασσόμενοι επί της ουσίας υπέρ της δημιουργίας μιας Tabula Rasa της κεντροαριστεράς, ο κ. Λυκούδης αποχωρεί από γραμματέας της ΔΗΜΑΡ και ετοιμάζεται να αποχωρήσει και από το κόμμα ζητώντας τη συνεργασία με την «κίνηση των 58» και μη μπορώντας να χωνέψει την αποχώρηση του κόμματός από την κυβέρνηση, ενώ ο υπεύθυνος Τύπου της ΔΗΜΑΡ (ο Βενιαμίν της παρέας, όπως τον αποκαλούν ορισμένοι) εγγράφει υποθήκες στο χώρο.
Την ίδια ώρα στελέχη κοντά στο Φώτη Κουβέλη θεωρούν σωστή την προσπάθεια του προέδρου να καταστήσει τη ΔΗΜΑΡ κεντρικό πυλώνα στο χώρο και από αυτό - λένε - πηγάζει τόσο η άρνησή του να συνταχθεί με την «κίνηση των 58» όσο και η σύγκρουσή του με τον κ. Βενιζέλο.
«Δεν αποχωρήσαμε», υπογραμμίζουν, «τον Ιούνιο του 2010 μετά το 6ο συνέδριο του Συνασπισμού για να ενταχθούμε τώρα σε μία κίνηση των ανθρώπων του Σημίτη». Ούτε «για να κατέβουμε στις ευρωεκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο με το υπό κατάρρευση ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου». Ενισχυτικά της εν λόγω άποψης λειτουργεί και η αντίδραση των 11 μελών της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ και της «κίνησης των 75» στην απόφαση Βενιζέλου να συνταχθεί με την «κίνηση των 58». Πολύ περισσότερο που το βράδυ της Πέμπτης στο Σινέ Κεραμεικός, στην έναρξη του 2ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, έδωσαν το «παρών» αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Ηλ. Μόσιαλος, ο Π. Μπεγλίτης, η Αννυ Ποδηματά, η Μαριλένα Κοππά και ο Σπ. Δανέλλης.
Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ κρατούν χαμηλούς τόνους απέναντι στη ΔΗΜΑΡ και στρέφουν τα βέλη τους στον πρώην Πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο «για πόλεμο του Γιώργου Παπανδρέου κατά της Κεντροαριστεράς».
Λένε ότι από τους 11 «οι περισσότεροι είναι παλιοί υπουργοί και υφυπουργοί του Γιώργου» και σημειώνουν με νόημα ότι «κανένας ‘’παπανδρεϊκός’’ δεν εμφανίστηκε στο Ακροπόλ».
Άλλωστε, καταλήγουν, είναι ενδεικτικό ότι «την ημέρα που θα αναδεικνύονταν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΗΜΑΡ στο εσωτερικό της αποφάσισαν να δημιουργήσουν πρόβλημα και στο ΠαΣοΚ».
Από το περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού τηρείται σιγή ιχθύος, ενώ ουδείς γνωρίζει αν ήταν ενήμερος για τις συγκεκριμένες κινήσεις.
Τέλος, εντός ΠΑΣΟΚ, πολύ περισσότερο εντός της ΔΗΜΑΡ, υπάρχουν στελέχη που βλέπουν θετικά την ύπαρξη διαύλων επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο γίνεται πιο εμφανής η στροφή Τσίπρα προς το λεγόμενο «κυβερνητισμό» τόσο οι συγκεκριμένες απόψεις θα αποκτούν και περισσότερους υποστηρικτές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ