Έναν ακόμη πονοκέφαλο προκαλεί στο Μαξίμου τη δεδομένη χρονική συγκυρία η εσωστρέφεια στο
ΠΑΣΟΚ και το κύμα αμφισβήτησης των επιλογών του Ευ. Βενιζέλου από μερίδα βουλευτών, πρώην υφυπουργών και υπουργών κυρίως της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από τον Γ. Παπανδρέου.
Είναι πλέον εμφανές, παραδέχεται συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχει χαθεί ο έλεγχος και ουδείς πρέπει να ξεχνά ότι η Χαριλάου Τρικούπη είναι «ο ένας πυλώνας της κυβέρνησης. Αν πέσει αυτός, πέφτει και η κυβέρνηση».
Το αδιέξοδο του Μαξίμου επιτείνει και το γεγονός ότι η κυβέρνηση λόγω των ισχυρών πιέσεων από την πλευρά της τρόικας και της κλεψύδρας η οποία αδειάζει επικίνδυνα είναι αναγκασμένη να νομοθετήσει μία σειρά από «αντιλαϊκά» μέτρα τα οποία όσο και να τα ωραιοποιήσει επικοινωνιακά γνωρίζει ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Ένα μονό από αυτά, παραδέχεται στέλεχος της κυβέρνησης, φτάνει για να προκαλέσει σκηνικό ρήξης.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες το Μαξίμου εκτιμά πως από την προσεχή Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου προτού η Ολομέλεια διακόψει τις εργασίες της για τις γιορτές των Χριστουγέννων πρέπει:
· να κλείσει το θέμα με τα ΕΑΣ
· να συμφωνήσει με την τρόικα για την άρση των πλειστηριασμών και να περάσει από τη Βουλή την όποια απόφαση
· να αντιμετωπίσει την πρόταση του
ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά
· και φυσικά να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων
Το μόνο παρήγορο, παραδέχεται κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης είναι ότι η εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ «δεν έχει να κάνει τόσο με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση και την επιλογή παραμονής της χώρας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου αλλά με τις ευρύτερες εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς» και το «λάθος» όπως σημειώνει το εν λόγω στέλεχος του κ. Βενιζέλου «αυτή την περίοδο με αφορμή την κίνηση των 58 να ανοίξει επί της ουσίας ανάλογο θέμα». Αλλά αυτό, καταλήγει το ίδιο στέλεχος, αφορά το χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς που, στο μέτρο που λειτουργεί ανταγωνιστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ευνοεί τη
ΝΔ και την κυβέρνηση Σαμαρά.
Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου διαπιστώνει ότι λόγω της ρευστότητας στο πολιτικό σκηνικό ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός με κομβικό σημείο τις κάλπες του ερχόμενου Μαΐου είναι ανεδαφικός και ότι πρέπει να πηγαίνει βήμα-βήμα και «και μετά βλέπουμε» όπως παραδέχεται συνεργάτης του Πρωθυπουργού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ