Συρία: 15 μειονοτικούς αμάχους σκότωσαν σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες

Στην πόλη Άντρα
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 19:23
UPD:19:29
REUTERS/KHALIL ASHAWI

Αυτόπτες μάρτυρες, ακτιβιστές και συριακά μέσα ενημέρωσης επέρριψαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Ισλαμικό Μέτωπο, συμμαχία διαφόρων μεγάλων οργανώσεων των ανταρτών, καθώς και στο Μέτωπο Αλ Νούσρα, το οποίο συνδέεται με την Αλ Κάιντα (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Ισλαμιστές αντάρτες δολοφόνησαν τουλάχιστον 15 πολίτες, μέλη των μειονοτήτων των αλαουϊτών και των δρούζων, στην πόλη Άντρα της κεντρικής Συρίας την Τετάρτη και την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση και καταγράφει στοιχεία για την ένοπλη σύρραξη στη χώρα.

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, ένα ακόμη θύμα ήταν μαχητής ο οποίος πολεμούσε υπέρ της κυβέρνησης.

Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην εξέγερση εναντίον του αλαουΐτη σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ είναι στην πλειονότητά τους σουνίτες μουσουλμάνοι. Οι μειονοτικές ομάδες έχουν - στο μεγαλύτερο ποσοστό τους - συνταχθεί με εκείνον αφότου ξέσπασε η σύγκρουση η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 125.000 ανθρώπους από τον Μάρτιο του 2011.

Πολλές πόλεις της Συρίας έχουν διαχωριστεί κατά μήκος θρησκευτικών ή φυλετικών γραμμών, αλλά η Άντρα - η οποία θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς από αυτήν περνάει ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες δρόμους προς την Δαμασκό που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί - δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία.

Αυτόπτες μάρτυρες, ακτιβιστές και συριακά μέσα ενημέρωσης επέρριψαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Ισλαμικό Μέτωπο, συμμαχία διαφόρων μεγάλων οργανώσεων των ανταρτών, καθώς και στο Μέτωπο Αλ Νούσρα, το οποίο συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Στην Άντρα, περίπου 20 χλμ. βορειοανατολικά της Δαμασκού, ζει πληθυσμός περίπου 100.000 ανθρώπων, αποτελούμενος κυρίως από Δρούζους, Αλαουΐτες, Χριστιανούς και Σουνίτες.

Ακτιβιστές ανέφεραν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι ορισμένοι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη, ενώ άλλοι κρύβονται σε υπόγεια. Ορισμένοι επέρριψαν την ευθύνη για το μακελειό στο Στρατό του Ισλάμ, ομάδα-μέλος του Ισλαμικού Μετώπου υπό τον Ζαχράν Αλούς.

Από την δική του πλευρά, το πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως ο στρατός στέλνει δυνάμεις του για να «αποκαταστήσουν την ασφάλεια» στην πόλη και επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον «αμάχων μέσα στα σπίτια τους» σε «τρομοκρατικές ομάδες που ανήκουν στο Μέτωπο Αλ Νούσρα».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή