Συρία: Να σταματήσουν οι απαγωγές δημοσιογράφων ζητούν διεθνή ΜΜΕ

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 21:35
UPD:21:43
REUTERS/SAAD ABOBRAHIM

Σημερινό στιγμιότυπο από το Χαλέπι.

A- A A+

Να σταματήσουν τις απαγωγές δημοσιογράφων από ένοπλες ομάδες ζητούν από τους ηγέτες των σύρων ανταρτών διεθνή ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι οι απαγωγές δεν επιτρέπουν την πλήρη ειδησεογραφική κάλυψη του εμφυλίου πολέμου.

Σε επιστολή προς την ηγεσία της συριακής αντιπολίτευσης, 13 μεγάλοι οργανισμοί ΜΜΕ κάνουν λόγο για πάνω από 30 δημοσιογράφους οι οποίοι κρατούνται στη Συρία.

«Ως αποτέλεσμα αυτών των απαγωγών, όλο και περισσότερα μέσα θεωρούν ότι δεν είναι πλέον ασφαλές για τους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους τους να εισέλθουν στη Συρία, και πολλά έχουν περιορίσει την κάλυψη του πολέμου» αναφέρεται σχετικά.

Ζητώντας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να κανονίσουν την απελευθέρωση των δημοσιογράφων, οι 13 οργανισμοί επισημαίνουν ότι οι εργαζόμενοί τους αποδέχονται τον κίνδυνο τραυματισμού και θανάτου που συνεπάγονται οι ανταποκρίσεις από εμπόλεμες ζώνες. «Αλλά ο κίνδυνος της απαγωγής είναι απαράδεκτος – και η ηγεσία είναι σε θέση να τον μειώσει και να τον εξαφανίσει» προσθέτουν.

Οι απαγωγές είναι συχνές σε βόρειες περιοχές γύρω από το Χαλέπι, στην Ιντλίμπ και στη Ράκα, οι οποίες ελέγχονται από τους αντάρτες. Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), έχουν καταγραφεί πάνω από 50 θάνατοι δημοσιογράφων στη Συρία από το 2011, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες έχουν σημειωθεί τουλάχιστον επτά απαγωγές.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή