Οι θετικές ενδείξεις στην οικονομία, όπως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, συνιστούν εφαλτήριο για τη συνέχισή του και δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο 7ο CEO Summit της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων με θέμα την «Ελλάδα της Ανάκαμψης».
Όπως τόνισε, «η Ελλάδα της Ανάκαμψης», το 2014, θα στηριχθεί στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων από πόρους του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όπως και στην ολοκλήρωση της προγραμματισμένης διαδικασίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η ανάκαμψη θα στηριχθεί και στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και στις διαρθρωτικές αλλαγές, κυρίως με την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η «Ελλάδα της Βιώσιμης Ανάπτυξης» πρέπει να στηριχθεί, σύμφωνα και με τη θεωρία της ενδογενούς ανάπτυξης, σε παράγοντες όπως η εκπαίδευση, η έρευνα και καινοτομία, το σύγχρονο, ανταγωνιστικό και κοινωνικό κράτος, η επιχειρηματικότητα.
Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να υιοθετούνται πολιτικές που είναι απαραίτητες ώστε να αντιμετωπισθεί, παράλληλα με τη διαρθρωτική, και η κυκλική διάσταση του δημοσιονομικού εγχειρήματος. Πολιτικές που, όπως είπε, θα εξασφαλίσουν ότι η Ελλάδα, το 2014, μετά από έξι έτη, θα εξέλθει από την παρατεταμένη ύφεση και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
«Δεν πρέπει να αναλώσουμε εθνική ενέργεια σε ομφαλοσκόπηση και πισωγυρίσματα. Άλλωστε η πολιτική, κυρίως σε δύσκολες περιόδους, δεν ασκείται με ευσεβείς πόθους. Δεν ασκείται όμως και με μυωπικές οπτικές, ιδεοληψίες, δογματισμούς, πρακτικές επιβολής. Η ιστορική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει συγκλίσεις και δημιουργικές συνθέσεις», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.