Κίνα: Πώς η καταπολέμηση της διαφθοράς σώζει... καρχαρίες

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013 15:26
UPD:15:27
Shutterstock

Σημειώνεται ότι το Χονγκ Κονγκ είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές πτερυγίων παγκοσμίως, ενώ η κινεζική ενδοχώρα αποτελεί τελικό προορισμό για πολλά από αυτά τα προϊόντα.

A- A A+

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι η κατανάλωση πτερυγίων καρχαριών στη χώρα περιορίστηκε κατά 70% από τα τέλη του περασμένου έτους, ενώ και στο Χονγκ Κονγκ, οι εισαγωγές πτερυγίων έχουν μειωθεί κατά 20-30%. Η ενθαρρυντική εξέλιξη δεν αποδίδεται τόσο στις μακροχρόνιες πιέσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων όσο στις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς.

Η πτώση φαίνεται πως οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πρόσφατη απαγόρευση της σούπας με πτερύγιο καρχαρία - ενός πολυτελούς εδέσματος που έχει φθάσει να αποτελεί ένδειξη πλούτου στην αναδυόμενη Κίνα - κατά τη διάρκεια επίσημων δεξιώσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τις δαπάνες στους κόλπους του, το κόμμα κάλεσε τα στελέχη του καθώς και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους να εφαρμόσουν λιτότητα στα του οίκου τους - και για να μην προκαλούν.

Πριν από λίγες ημέρες, ακολουθώντας τη «γραμμή» του Πεκίνου, και η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι οι καλεσμένοι σε επίσημες εκδηλώσεις της δεν θα ξαναφάνε πτερύγια καρχαρία ή κυανόπτερο τόνο, ενώ κάλεσε τα ιδρύματα και τους οργανισμούς που χρηματοδοτούνται από αυτήν να κάνουν το ίδιο.

Σημειώνεται ότι το Χονγκ Κονγκ είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές πτερυγίων παγκοσμίως, ενώ η κινεζική ενδοχώρα αποτελεί τελικό προορισμό για πολλά από αυτά τα προϊόντα. Σύμφωνα με το WWF, η ζήτηση για πτερύγια και άλλα προϊόντα από καρχαρίες έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση των πληθυσμών κάποιων ειδών έως και κατά 70%.

Στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ αναφέρει ότι ανέλαβε την πρωτοβουλία ανταποκρινόμενη «στην ανησυχία, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, για την αλίευση ή την αφαίρεση των πτερυγίων με τρόπο μη φιλικό προς το περιβάλλον και μη βιώσιμο». Αρκετά πολυτελή ξενοδοχεία, καθώς και η αεροπορική εταιρεία του Χονγκ Κονγκ Cathay Pacific έχουν ήδη αφαιρέσει από το μενού τους τις σούπες από πτερύγια καρχαρία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή