Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Η ώρα της αλήθειας για τις επιχειρήσεις των ΟΤΑ πλησιάζει. Το δεύτερο κύμα των απολύσεων -το μεγάλο, των 11.000, που προβλέπεται από το μνημόνιο για το 2014- θα το σηκώσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα περιθώρια στένεψαν τόσο πολύ που, παρά το ότι έρχονται εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλες χρονιές θα είχαμε αθρόες προσλήψεις, αυτή τη φορά πάμε σε αθρόες απολύσεις. Κοινό μυστικό είναι ότι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούσε επί δεκαετίες το χώρο «ικανοποίησης αιτημάτων» διαφόρων κομματικών και άλλων φίλων των εκάστοτε δημάρχων, περιφερειαρχών κ.λπ. Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για έναν τομέα ο οποίος χρειάζεται εκτεταμένη αναδιάρθρωση και είναι επίσης αλήθεια ότι, παρά τα 6 χρόνια ύφεσης, λίγα πράγματα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή.
Δεν είναι όμως αυτή η μόνη όψη της «αλήθειας». Είναι επίσης αλήθεια ότι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει αναλάβει σημαντικές αρμοδιότητες που παλαιότερα ανήκαν στο κράτος, όπως, για παράδειγμα, οι κοινωνικές και άλλες δομές. Είναι αλήθεια ότι κατόπιν αυτού, στα χρόνια αυτά, αντί να αυξηθούν τα κονδύλια από το κράτος, μειώθηκαν κατά 60%. Ακόμα και με τον εξορθολογισμό των αποδοχών, οι απαιτήσεις είναι τέτοιες που είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθουν οι διοικήσεις τους.
Είναι αλήθεια ότι «μπαλώνουν τρύπες» όλο αυτό τον καιρό οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, για τις οποίες δεν έχουν την αποκλειστική -ή και καθόλου, λόγω των νέων αρμοδιοτήτων που τους έχουν αποδοθεί με τον Καλλικράτη- ευθύνη. Είναι επίσης αλήθεια ότι όλοι οι ΟΤΑ δεν είναι το ίδιο… Υπάρχουν και αυτοί που τα κατάφεραν καλύτερα, υπάρχουν κι αυτοί που είχαν κυριολεκτικά να παλέψουν με τα θηρία -και τα δυσθεώρητα χρέη του παρελθόντος- και υπάρχουν κι αυτοί που δεν ίδρωσαν και συνέχισαν στην ίδια «καταστροφική» πορεία.
Το θέμα ωστόσο στην παρούσα φάση δεν είναι οι ΟΤΑ αυτοί καθαυτοί. Το θέμα είναι το προσωπικό τους που θα οδηγηθεί σε κινητικότητα-διαθεσιμότητα και σε απόλυση. Είναι ουσιαστικής σημασίας να υπάρξει μια στοιχειώδης αξιολόγηση για τη διαδικασία αυτή. Μέρος των εργαζομένων στους ΟΤΑ διορίστηκε με αδιαφανείς διαδικασίες. Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον για την έξοδό τους από τους ΟΤΑ θα ισχύσουν κανόνες διαφάνειας και αξιολόγησης, προκειμένου να αποτιμηθεί η πραγματική συνεισφορά καθενός. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο τώρα. Γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κανονικά οι όποιες απολύσεις δεν θα έπρεπε να γίνουν για λόγους περικοπών, αλλά για να λειτουργήσει το Δημόσιο καλύτερα. Αυτό προϋποθέτει ενιαία, αντικειμενική -κατά το δυνατόν-, ακομμάτιστη αξιολόγηση.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]