Ουκρανία: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την αποπομπή του Γιανουκόβιτς

Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2013 15:43
UPD:15:48
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Τουλάχιστον 200.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο ζητώντας την αποπομπή του προέδρου της χώρας μετά την απόρριψη από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς της συμφωνίας σύνδεσης με την Ε.Ε.

Πρόκειται για την Τρίτη εβδομάδα κινητοποιήσεων στην Ουκρανία και η αντιπολίτευση, η οποία ζητεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, είχε δηλώσει την Κυριακή ότι στόχος της ήταν η κινητοποίηση ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών.

«Είμαστε εδώ για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας, για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας» δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές.

Παράλληλα η φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο σε γραπτό μήνυμα της που διάβασε η κόρη της Γεβγκένια ενώπιον των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών ζητεί και αυτή  την άμεση αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Στόχος μας είναι η άμεση αποχώρηση του ουκρανού προέδρου», τόνισε στο μήνυμά της η Τιμοσένκο. «Παραίτηση! παραίτηση!», φώναξε το πλήθος.

EURONEWS

«Μην τα παρατάτε, μην κάνετε βήματα προς τα πίσω, μη διαπραγματεύεστε με την εξουσία αυτή που έχει βάψει με αίμα τα χέρια της. 'Εχουμε σήμερα να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια διεφθαρμένη δικτατορία και στην επιστροφή στο σπίτι μας, την Ευρώπη. Οι πιθανότητες να βρεθούμε σε μια μεσαιωνική δικτατορία είναι πολύ περισσότερες», πρόσθεσε.

EURONEWS

Η ίδια στο μήνυμά της υποστήριξε ότι ο  Γιανουκόβιτς δε θα υπογράψει ποτέ τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρώπη, καθώς όπως είπε, έχει αποφασίσει να προσχωρήσουμε σε μια λέσχη δικτατόρων.

«Ελευθερία στη Γιούλια», φώναζε το πλήθος.

Η αντιπαράθεση έχει προκαλέσει φόβους για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ουκρανία των 46 εκατομμυρίων ανθρώπων που συνορεύει με τέσσερις χώρες της Ε.Ε. και είναι η κύρια οδός διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη .

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή