Γαλλία: 1.600 στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2013 18:04
UPD:23:03
REUTERS/STRINGER

Οι στρατιώτες περιπολούν στην πρωτεύουσα Μπανγκί και σε πολλούς οδικούς άξονες της χώρας.

A- A A+

Η Γαλλία ανέπτυξε 1.200 στρατιώτες της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να δηλώνει ότι ο αριθμός αυτός έως το βράδυ του Σαββάτου θα αυξηθεί κατά 400 άνδρες.

Η Γαλλία θα αυξήσει τη δύναμη των στρατιωτών της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σε 1.600 άνδρες ως το βράδυ του Σαββάτου, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Την Πέμπτη το απόγευμα είχαν αναπτυχθεί 600 στρατιώτες. Χθες το βράδυ ήσαν 1.000 και ως σήμερα το βράδυ θα είναι 1.600. Είναι ένας αριθμός που θα παραμείνει ο ίδιος όσο χρειαστεί για την αποστολή αυτή», δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου κατά τη λήξη της γαλλοαφρικανικής συνόδου κορυφής στο Παρίσι.

Μέχρι τώρα, γάλλοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι 1.200 γάλλοι στρατιώτες επρόκειτο να αναπτυχθούν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Οι στρατιώτες περιπολούν στην πρωτεύουσα Μπανγκί και σε πολλούς οδικούς άξονες της χώρας, δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου του γαλλικού στρατού συνταγματάρχης Ζιλ Ζαρόν.

Σύμφωνα με το γάλλο εκπρόσωπο, η γαλλική δύναμη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία διαθέτει τέσσερα ελικόπτερα Puma και δυο Gazelle.

Ο συνταγματάρχης Ζαρόν τόνισε ότι τριπλασιάστηκαν οι περιπολίες των γάλλων στρατιωτών τις τελευταίες ώρες στους δρόμους της πρωτεύουσας και ότι πραγματοποιούνται και κοινές περιπολίες με στρατιώτες της αφρικανικής δύναμης.

EURONEWS

Σύμφωνα με τον Ολάντ, προτεραιότητα των γάλλων στρατιωτών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία θα είναι «να αφοπλίσουν όλες τις πολιτοφυλακές και τις ένοπλες ομάδες που τρομοκρατούν τον πληθυσμό».

Η γαλλική επέμβαση θα είναι γρήγορη, αποτελεσματική και οι στρατιώτες θα πρέπει να αφοπλίσουν όλες τις πολιτοφυλακές και τις ένοπλες ομάδες που τρομοκρατούν τον πληθυσμό, ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να επιτραπεί η διενέργεια ελεύθερων και πλουραλιστικών εκλογών, τόνισε ο Ολάντ.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ΜΠαν Κι-μουν δήλωσε στο Παρίσι ότι είναι επείγον να αποτραπεί κάθε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η ειρηνευτική αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία θα διπλασιάσει σχεδόν τη δύναμή της σε 6.000 στρατιώτες, από 3.500 σήμερα, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι έχει περισυλλέξει 394 σορούς θυμάτων του κύματος βίας των τελευταίων ημερών στην πρωτεύουσα Μπανγκί. Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία πάστορας Αντουάν Μπόγκο θεωρεί ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί μέχρι αύριο.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες σημειώνονται  συγκρούσεις ανάμεσα στην μουσουλμανική ανταρτική οργάνωση Σελέκα, που κατέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο, και χριστιανικών ένοπλων ομάδων αυτοάμυνας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή