Κέρι: Καθησυχαστικός προς Ισραήλ για Μεσανατολικό και Ιράν

Να μην αρθούν οι κυρώσεις προς την Τεχεράνη ζήτησε ο Νετανιάχου
Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013 14:30
UPD:14:53
REUTERS/POOL

«Γνωρίζαμε πάντοτε ότι είναι ένας δύσκολος, περίπλοκος δρόμος.  Πιστεύω ότι κάνουμε κάποια πρόοδο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

A- A A+

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε την Πέμπτη ότι έχει επιτευχθεί ορισμένη πρόοδος στις ισραηλινο-παλαιστινιακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ενώ παρουσίασε στην ισραηλινή κυβέρνηση ορισμένες ιδέες για την βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας με βάση την όποια μελλοντική συμφωνία.

«Γνωρίζαμε πάντοτε ότι είναι ένας δύσκολος, περίπλοκος δρόμος.  Πιστεύω ότι κάνουμε κάποια πρόοδο», είπε ο κ. Κέρι, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

ISRAELIPM

Αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες της ισραηλινής κυβέρνησης ότι η παράδοση στους Παλαιστίνιους κατεχόμενων εδαφών μπορεί να καταστήσει το Ισραήλ ευάλωτο σε επιθέσεις, ο κ. Κέρι τόνισε ότι εξέθεσε στον Νετανιάχου «ορισμένες σκέψεις σχετικά με τη συγκεκριμένη πρόκληση για την ασφάλεια του εβραϊκού κράτους, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Οι κυρώσεις θεμελιώδους σημασίας παραμένουν»

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε ακόμη ότι παρείχε διαβεβαιώσεις στον κ. Νετανιάχου πως ο πυρήνας των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν παραμένει σε ισχύ, παρά την ενδιάμεση συμφωνία της Τεχεράνης με τις μεγάλες δυνάμεις σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Το καθεστώς των θεμελιώδους σημασίας κυρώσεων σε ό,τι αφορά την πετρελαϊκή βιομηχανία και τις τράπεζες παραμένει σε ισχύ. Δεν έχει αλλάξει. Και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την εφαρμογή του διαμέσου του υπουργείου Οικονομικών και των αρμόδιων υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών», διευκρίνισε ο κ. Κέρι.

Νωρίτερα ο κ. Νετανιάχου είχε τοινίσει στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι πρέπει να γίνουν βήματα για να προληφθεί η περαιτέρω αποδυνάμωση των κυρώσεων, οι οποίες αμβλύνθηκαν μετά τη συμφωνία του Ιράν με τους 5+1 στη Γενεύη, για την οποία το Ισραήλ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του.

Ο κ. Κέρι, από την πλευρά του, μιλώντας παρόντος του ισραηλινού πρωθυπουργού, διαβεβαίωσε τον κ. Νετανιάχου ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι η σημαντικότερη προτεραιότητά των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν και επανέλαβε τη σχετική δέσμευσή της Ουάσιγκτον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή