Τουρκική χρηματοδότηση για αγορά καυσίμων για τη Γάζα

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013 21:23
UPD:21:29
EPA/ALI ALI

Η δωρεά δόθηκε από την Τουρκία στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία έχει μεταβιβάσει ήδη το ποσό των 200.000 δολαρίων στην UNRWA στη Γάζα (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Την αγορά καυσίμων για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στη Γάζα θα χρηματοδοτήσει η Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Τέρνερ, στέλεχος της UNRWA, η οποία παρέχει βοήθεια στους παλαιστίνιους πρόσφυγες, η Τουρκία έχει δεσμευτεί να παρέχει το ποσό των 850.000 δολαρίων, για να είναι δυνατή η λειτουργία των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, περιλαμβανομένων νοσοκομείων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.

Όπως δήλωσε, η δωρεά δόθηκε από την Τουρκία στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία έχει μεταβιβάσει ήδη το ποσό των 200.000 δολαρίων στην UNRWA στη Γάζα.

Ο Τέρνερ είπε ότι τα καύσιμα δεν επαρκούν για να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι σημαντικές εγκαταστάσεις, αλλά θα βοηθήσει να αμβλυνθούν.

Η αιγυπτιακή παρέμβαση με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου μέσω των υπογείων σηράγγων, που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά καυσίμων στη Γάζα έχει ως αποτέλεσμα τον τερματισμό της λειτουργίας του μοναδικού εργοστασίου ενέργειας της Γάζας, με αποτέλεσμα ένα μήνα δωδεκάωρων μπλακάουτ για τα 1,8 εκατ. κατοίκους της περιοχής.

Ένα μεγάλο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων που εξυπηρετεί μια περιοχή 120.000 ανθρώπων έχει σταματήσει να λειτουργεί και ανεπεξέργαστα λύματα τρέχουν στους δρόμους, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές, που ισχυρίζονται ότι κι άλλες εγκαταστάσεις απειλούνται με κλείσιμο.

Το κλείσιμο από τις αρχές της Αιγύπτου των περισσοτέρων από τις 12.000 σήραγγες που διαχειριζόταν η Χαμάς έχει πρακτικά σταματήσει τη ροή του αιγυπτιακού καυσίμου στη Γάζα, αναγκάζοντας τους Παλαιστινίους να αγοράζουν εισαγόμενη ισραηλινή βενζίνη στη διπλή τιμή — τα 6,7 σέκελ (1,39 ευρώ) το λίτρο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή