«Το Ισραήλ στοχεύει σκόπιμα δημοσιογράφους»

Ανακοίνωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στη χώρα
Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 12:28
UPD:12:43
REUTERS/MOHAMAD TOROKMAN

Ισραηλινοί στρατιώτες μετά από επιχείρηση στο παλαιστινιακό χωριό Μπιλίν, κοντά στη Ραμάλα (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο Ισραήλ κατηγόρησε την Κυριακή τον ισραηλινό στρατό ότι «στοχεύει σκόπιμα» εναντίον δημοσιογράφων, μετά τις ρίψεις χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και σφαιρών από καουτσούκ στη διάρκεια επεισοδίων στη Δυτική Όχθη.

Σε ανακοίνωσή της η ένωση κατηγόρησε τους ισραηλινούς στρατιώτες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι στόχευσαν κατευθείαν σε ομάδα φωτογράφων που κάλυπταν τα επεισόδια στην περιοχή Καλάντια, μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης.

«Το απόγευμα της Παρασκευής οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόξευσαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης εναντίον φωτογράφων, μελών της Ενωσης, τη στιγμή που εγκατέλειπαν την Καλάντια. Τα μέλη της 'Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά για να δείξουν ότι αναχωρούσαν από το σημείο και ακριβώς εκείνη τη στιγμή ερρίφθησαν οι χειροβομβίδες στην πλάτη τους. Όλοι οι φωτογράφοι φορούσαν γιλέκα και κράνη που δήλωναν την ταυτότητά τους. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν κατευθείαν τους δημοσιογράφους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ένας ανεξάρτητος ιταλός φωτογράφος που κάλυπτε τα ίδια περιστατικά λίγο έλειψε να πληγεί στο πρόσωπο από σφαίρα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνάς του, η σφαίρα από καουτσούκ που έπεσε στη φωτογραφική μηχανή του φωτογράφου, ο οποίος βρισκόταν κοντά στο σημείο των ταραχών, δεν ερρίφθη σκόπιμα εναντίον του.

Κατά τις ταραχές αυτές, φωτορεπόρτερ εντοπίστηκαν δίπλα και εν μέσω των ταραξιών και ήταν εκτεθειμένοι σε κινδύνους, προσθέτει η ανακοίνωση του στρατού.

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου δήλωσε ότι έχει δεχτεί περί τις 10 καταγγελίες μετά από τέτοιου είδους περιστατικά τα τελευταία δύο χρόνια και εξέφρασε λύπη που καμιά σοβαρή έρευνα δεν έχει διεξαχθεί. «Απ' όσα γνωρίζουμε, μόλις δύο έρευνες είναι σε εξέλιξη αλλά δεν υπάρχουν αποτελέσματα. Οι υπόλοιπες καταγγελίες αγνοήθηκαν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή