Γερμανία: Μετά την εσωτερική ψηφοφορία του SPD το νέο κυβερνητικό σχήμα

Δηλώσεις Μέρκελ - Γκάμπριελ
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 13:49
UPD:14:03
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (αριστερά), o πρόεδρος του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ (δεξιά) και η επικεφαλής του CDU, Άγκελα Μέρκελ υπογράφουν το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας η οποία ανοίγει το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού».

A- A A+

Το νέο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας Κεντροδεξιάς (Χριστιανοδημοκράτες - Χριστιανοκοινωνιστές) και Κεντροαριστεράς (Σοσιαλδημοκράτες) δεν πρόκειται να ανακοινωθεί ως προς τη σύνθεσή του μέχρι τα μέλη του SPD να αποφανθούν για την πλατφόρμα συνεργασίας, δήλωσαν από κοινού οι ηγέτες των δύο μεγάλων γερμανικών παρατάξεων, Άγκελα Μέρκελ και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, οι δύο μεγάλες πολιτικές παρατάξεις ανακοίνωσαν την Τετάρτη τη συμφωνία τους να έχουν συγκροτήσει λειτουργική κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η συμφωνία, η οποία εκτίθεται σε ντοκουμέντο έκτασης 185 σελίδων, δεν θεωρείται τελική μέχρι να εγκριθεί επισήμως, εντός των επόμενων εβδομάδων, από την πλειοψηφία των 474.000 εγγεγραμμένων μελών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας, πολλά εκ των οποίων αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό μια νέα συγκατοίκηση με την Κεντροδεξιά στην εξουσία.

«Το αποτέλεσμα των συνομιλιών είναι καλό για τη χώρα μας και έχει μια ξεκάθαρα συντηρητική σφραγίδα», τόνισε ο Χέρμαν Γκρέχε, γενικός γραμματέας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της κ. Μέρκελ. «Ούτε νέοι φόροι ούτε νέα χρέη», συμπλήρωσε.

Ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από τους βασικούς διαπραγματευτές εκ μέρους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, αποκάλεσε το αποτέλεσμα της συμφωνίας «εξαιρετικό» για το κόμμα του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή