Στην ανακοίνωση των κύριων αξόνων του νέου κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας Κεντροδεξιάς (Χριστιανοδημοκράτες - Χριστιανοκοινωνιστές) και Κεντροαριστεράς (Σοσιαλδημοκράτες) προχώρησαν οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων πολιτικών παρατάξεων της Γερμανίας.
Η σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης, ωστόσο, δεν πρόκειται να ανακοινωθεί μέχρι τα μέλη του SPD να αποφανθούν για την πλατφόρμα συνεργασίας, δήλωσαν από κοινού οι Άγκελα Μέρκελ και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, CDU/CSU και SPD ανακοίνωσαν την Τετάρτη τη συμφωνία τους να έχουν συγκροτήσει λειτουργική κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα.
Η συμφωνία, η οποία εκτίθεται σε ντοκουμέντο έκτασης 185 σελίδων, δεν θεωρείται τελική μέχρι να εγκριθεί επισήμως, εντός των επόμενων εβδομάδων, από την πλειοψηφία των 474.000 εγγεγραμμένων μελών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας, πολλά εκ των οποίων αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό μια νέα συγκατοίκηση με την Κεντροδεξιά στην εξουσία.
«Το αποτέλεσμα των συνομιλιών είναι καλό για τη χώρα μας και έχει μια ξεκάθαρα συντηρητική σφραγίδα», τόνισε ο Χέρμαν Γκρέχε, γενικός γραμματέας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της κ. Μέρκελ. «Ούτε νέοι φόροι ούτε νέα χρέη», συμπλήρωσε.
Ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από τους βασικούς διαπραγματευτές εκ μέρους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, αποκάλεσε το αποτέλεσμα της συμφωνίας «εξαιρετικό» για το κόμμα του.
Ο βουλευτής του SPD Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε, εξάλλου, στο πρακτορείο Associated Press ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα πέτυχε να εισαγάγει στο κοινό πρόγραμμα όλα τα βασικά του αιτήματα, ωστόσο θα πρέπει πλέον να νικήσει τις αντιθέσεις στη βάση του.
«Η σοσιαλδημοκρατική υπογραφή σε αυτό το σύμφωνο βρίσκεται παντού», πρόσθεσε.
Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν αποτελέσει μέρος κυβερνητικής συμμαχίας με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές και την περίοδο 2005-2009.
Κατώτατος μισθός
Η επίτευξη συμφωνίας ήλθε μετά από 17 ώρες εντατικών διαπραγματεύσεων.
Η παρουσίαση της συμφωνίας έγινε από την κ. Μέρκελ, τον πρόεδρο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας Χερστ Ζεεχόφερ και τον κ. Γκάμπριελ, σε συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της Τετάρτης.
Η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι ότι η συμμαχική κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» θα δώσει μάχη για «ισχυρά δημοσιονομικά, ασφαλή ευημερία και κοινωνική ασφάλεια», ενώ θα σταθεί ενάντια σε μια «ένωση χρεών» στην Ευρώπη.
Τα κόμματα του συνασπισμού κατέληξαν σε συμβιβαστική συμφωνία για ζητήματα όπως η μείωση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση και οι αλλαγές στους κανόνες για τη διπλή υπηκοότητα.
Οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν τη «μάχη» για τον κατώτατο μισθό σε πανγερμανική κλίμακα. Διαμορφώθηκε στα 8,5 ευρώ την ώρα και θα αρχίσει να ισχύει από το 2015.
Η συμφωνία προβλέπει να μην υπάρξει καμία αύξηση στους φόρους, θέση η οποία αποτελούσε θεμέλιο λίθο για την Κεντροδεξιά των CDU/CSU.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας
-
Εθνική κατώτατη αμοιβή της εργατοώρας στα 8,5 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2015
-
Αντίθεση στην ανάληψη κοινών βαρών σε επίπεδο χρέους από τις χώρες της Ευρωζώνης
-
Όχι νέο χρέος σε ομοσπονδιακό επίπεδο από το 2015
-
Τα παδιά που έχουν γεννηθεί στη Γερμανία από αλλοδαπούς γονείς μετά το 1990 επιτρέπεται να λάβουν διπλή υπηκοότητα
-
Η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται σε ποσοστό 40-45% από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2025, με μείωση ωστόσο στις επιδοτήσεις
-
Επιβάρυνση για αλλοδαπούς οδηγούς οι οποίοι χρησιμοποιούν γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους
-
Εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν πληρώσει εισφορές για 45 έτη αποκτούν δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 63 τους χρόνια.
Αναφορά στην Ελλάδα
Αναφορά στην Ελλάδα υπάρχει, όπως είχε γίνει γνωστό και από το προσχέδιο της Συμφωνίας, στο κεφάλαιο «Δημοκρατική Ευρώπη» και αφορά τη συνέχιση της στήριξης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας μέσω της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.
«Είναι ουσιαστικής σημασίας η διαμόρφωση μίας ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών και η ανάπτυξη της πολιτικής για τη νεολαία. Ευρωπαϊκά σχολεία, εργαστήρια νέων και μία αυξημένη κινητικότητα της νεολαίας μπορούν να συμβάλουν σε αυτό το θέμα. Σε αυτό το πλαίσιο καταβάλλουμε προσπάθεια π.χ. για τη δημιουργία γερμανοελληνικού εργαστηρίου νέων. Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα θα εξακολουθήσουν να στηρίζονται εταιρικά, ειδικά θα συνεχιστεί και θα αναπτυχθεί περαιτέρω η Γερμανοελληνική Συνέλευση», αναφέρει η σχετική παράγραφος.