«Βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας χαρακτήρισε το θέμα των πλειστηριασμών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο- Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι την ώρα που «η κυβέρνηση παίζει αυτό το γνώριμο παιχνιδάκι της δήθεν διαπραγμάτευσης με τη τρόικα» μεγάλο μέρος των «κόκκινων» δανείων περνά σε χέρια κερδοσκόπων.
Για το λόγο αυτό, όπως είπε, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σήμερα στη Βουλή «τροπολογία- ασπίδα προστασίας των πολιτών από τη κερδοσκοπική επίθεση που ετοιμάζουν τα διεθνή κοράκια στη πρώτη κατοικία».
Απόσπασμα από την ομιλία του Α. Τσίπρα στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο- Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Η τροπολογία του κόμματος, όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, έχει δύο σκέλη: Το πρώτο αφορά τη προθεσμία της αναστολής των πλειστηριασμών παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2014. Το δεύτερο, απαγορεύει την άμεση ή έμμεση μεταβίβαση δανείων και αλληλόχρεων λογαριασμών, που συνήφθησαν μεταξύ ελλήνων πολιτών ή μονίμων κατοίκων Ελλάδος και νομίμως λειτουργούντων στην Ελλάδα τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς τρίτους, καθώς και κάθε είδους απαιτήσεων που προκύπτουν εξ αυτών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η Βουλή δεν πρέπει να αφήσει απροστάτευτους τους αδύναμους πολίτες. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, οφείλει σήμερα να τους προστατεύσει από τοκογλύφους και διεθνή funds που εκμεταλλεύονται και θησαυρίζουν από την καταστροφή ενός λαού.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει «το κρυφτούλι με τη τρόικα» και επεσήμανε ότι το θέμα των πλειστηριασμών δεν λύνεται «ούτε με συσκέψεις ούτε με λεονταρισμούς».
«Έτος μηδέν» το 2014 για την ανασυγκρότηση της χώρας
Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε όλες τις υγιείς επιχειρηματικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας «σε συστράτευση στον αγώνα για τη βήμα προς βήμα ανασυγκρότηση της πατρίδας μας και για να αναχαιτίσουμε αυτό που λέμε εμείς "ανθρωπιστική κρίση"».
Επανέλαβε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί εθνικό σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, με το οποίο, όπως είπε, θα αντικαταστήσει «τα μνημόνια της λιτότητας που βυθίζουν τη χώρα τρία χρόνια τώρα».
«Η ανασυγκρότηση αυτού του τόπου από την καμένη γη του μνημονίου δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος ή μιας κυβέρνησης. Είναι υπόθεση όλου του λαού», συμπλήρωσε και εκτίμησε ότι το 2014 θα είναι το «έτος μηδέν για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας από τον λαό και την κυβέρνησή του- την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Δεσμεύτηκε μάλιστα «για την άμεση προώθηση των τριών βασικών, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που, όπως είπε, έχει ανάγκη ο τόπος:
α. Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος «για ένα απλό, διαφανές, σταθερό, δίκαιο και αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας και φορολογίας για τον ιδιωτικό τομέα».
β. Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης «για μια αντιγραφειοκρατική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, αποκεντρωμένη και φιλική προς τον πολίτη και την παραγωγική ιδιωτική επιχειρηματικότητα, απογαλακτισμένη από την κομματική εξάρτηση, το ρουσφέτι και την αναξιοκρατία».
γ. Άνοιγμα των αγορών από τα καρτέλ της διαπλοκής «με σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία και μια πραγματικά ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, πλήρως λειτουργική και θεσμικά ενισχυμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού».
Διαμήνυσε στη συνέχεια πως «θα είμαστε αρωγοί προς τους πραγματικούς επενδυτές, αλλά αμείλικτοι με τους αεριτζήδες, με όλους εκείνους που πλούτισαν και εξακολουθούν να πλουτίζουν σε συνεργασία με μέρος του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος». «Οι όροι του παιχνιδιού είναι ξεκάθαροι: Ο δημόσιος, ο κοινωνικός και ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας θα συνυπάρχουν, με διακριτή και συμπληρωματική λειτουργία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Disaster story» το δημόσιο χρέος
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί απεγνωσμένα να φιλοτεχνήσει ένα success story» για την οικονομική πολιτική της, τονίζοντας ότι αυτή η προσπάθεια «εκτός από την πραγματικότητα, προσκρούει, πλέον, στους πιο έγκυρους εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς». Από την άλλη, πρόσθεσε, το δημόσιο χρέος, όχι μόνον δεν προσφέρεται ως success story, αλλά, αντίθετα, είναι το απόλυτο «disaster story» του μνημονίου.
Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «η τρόικα ψάχνει τρόπο να αποδείξει στους Ευρωπαίους πολίτες πως η λιτότητα στην Ελλάδα αποδίδει».
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2014 ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως πρόκειται για έναν συμφωνημένα εικονικό προϋπολογισμό, έναν «προϋπολογισμό για λίγο» και με «ουρά», αφού, όπως εξήγησε, θα αναθεωρηθεί πολύ σύντομα, αφού πάει μαζί με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-17.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Εστίασε, τέλος στο κυβενρητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως ανέφερε, έχει τρεις αμοιβαία ενισχυόμενους πυλώνες:
- Ο πρώτος πυλώνας είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας με κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα. «Θα το πετύχουμε με τη σημαντική αύξηση των δημόσιων εσόδων από δύο κύριες πηγές: πρώτον, τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, έτσι ώστε να φορολογηθούν τα υψηλά εισοδήματα και ο μεγάλος πλούτος και να περιοριστούν η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή, και δεύτερον, την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων, όπως και των πλαστών και εικονικών τιμολογίων».
Επίσης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο όλες τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται με δανεικό δημόσιο χρήμα, θα προωθήσει τη «νέα σεισάχθεια», δηλαδή το «κούρεμα» στις οφειλές των δανειοληπτών, ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα και η καταναλωτική ικανότητά τους, και θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση, σταματώντας την ελεύθερη πτώση των μισθών, των συντάξεων και της εφάπαξ παροχής στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
- Ο δεύτερος πυλώνας είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Όπως, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άμεσων παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης για να υψώσουμε αμέσως ασπίδα προστασίας για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα».
- Ο τρίτος πυλώνας είναι η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως ο ποιοτικός τουρισμός (θεματικός, εναλλακτικός), η ελληνική διατροφή (αγροτοδιατροφική έρευνα και παραγωγή) και οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας.