Ουκρανία: Χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το Κοινοβούλιο

Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2013 09:51
UPD:10:07
REUTERS/GLEB GARANICH

Αστυνομικοί στέκονται μπροστά απο φιλοευρωπαίους διαδηλωτές οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το Κοινοβούλιο στο Κίεβο.

A- A A+

Φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές συγκεντρώνονται έξω από το Κοινοβούλιο στο Κίεβο, όπου θα συζητηθεί σήμερα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ενώ άλλοι κατευθύνονται προς την έδρα της κυβέρνησης, η οποία έχει αποκλειστεί από χθες το πρωί από διαδηλωτές. Εκατοντάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν και χθες στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας.

Πολλοί από τους διαδηλωτές φορούν κόκκινα γιλέκα, στο χρώμα του κόμματος της αντιπολίτευσης Ούνταρ του Βιτάλι Κλίτσκο.

EURONEWSGREEK

Χιλιάδες διαδηλωτές εξακολουθούν να συμμετέχουν στην Ουκρανία στο μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας κατά της απόφασης να μην υπογραφεί συμφωνία σύνδεσης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να διατηρήσει τη θέση της χώρας ως «δορυφόρου» της Ρωσίας προκάλεσε μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας ανάλογο με την Πορτοκαλί Επανάσταση το 2004 που έφερε στην εξουσία τις δυνάμεις της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης.

EURONEWSGREEK

Την ώρα που η ένταση στην Ουκρανία κλιμακώνεται και οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στην έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο του Κιέβου, η ενωμένη αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, ζητώντας να ξεκινήσει η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μίκολα Αζαρόφ χαρακτήρισε χθες ως «πραξικόπημα» τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Κίεβο.

«Αυτό που συμβαίνει έχει τα χαρακτηρηστικά πραξικοπήματος. Είναι πολύ σοβαρό. Επιδεικνύουμε υπομονή, αλλά δεν θέλουμε οι εταίροι μας να θεωρήσουν ότι όλα επιτρέπονται», δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ και του Καναδά, σύμφωνα με τα ουκρανικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Μίκολα Αζαρόφ ανέφερε επίσης ότι προετοιμάζεται επίθεση κατά του Κοινοβουλίου, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

EURONEWSGREEK

Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε πως δεν έχουν άμεση σχέση με τη μη υπογραφή του συμφώνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τη Μόσχα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έπαιξε τον κυρίαρχο ρόλο στην απόφαση του Κιέβου να αρνηθεί στην υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση,  υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις έχουν οργανωθεί «από το εξωτερικό» και ότι «μοιάζουν περισσότερο με πογκρόμ παρά με επανάσταση».

«Βλέπουμε πώς εμπλέκονται ομάδες που είναι καλά οργανωμένες...Πρόκειται για απόπειρα αποσταθεροποίησης της νόμιμης ηγεσίας», είπε.

EURONEWSGREEK

Την ανησυχία του για την κλιμακούμενη ένταση στην Ουκρανία εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, από τη Λίμα του Περού, όπου βρίσκεται για την έναρξη της 15ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για τη βιομηχανική ανάπτυξη.

Απαντώντας στις δηλώσεις του ουκρανού πρωθυπουργού, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται για απόπειρα κατάληψης της εξουσίας, αλλά για ειρηνικές διαδηλώσεις που καταστέλλονται βάναυσα.

EURONEWSGREEK

«Οποιαδήποτε κακή ειρήνη είναι καλύτερη από έναν καλό πόλεμο», σχολίασε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα στην Ουκρανία.

«Φυσικά δεν θεωρούμε τις ειρηνικές διαδηλώσεις πραξικοπήματα. Η βία που χρησιμοποίησαν οι αρχές κατά των ειρηνικών διαδηλωτών το πρωί του Σαββάτου στο Κίεβο δεν είναι αποδεκτή», δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή