Στο δημαρχείο του Κιέβου εισέβαλαν φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές καταλαμβάνοντας τουλάχιστον ένα τμήμα του κτηρίου, κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης μετά την απόφαση του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει μια συμφωνία για στενότερους δεσμούς της χώρας του με την Ε.Ε.
Την ίδια ώρα η ουκρανική αντιπολίτευση καλούσε το πλήθος να αρχίσει από σήμερα γενική απεργία με στόχο την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την επανάληψη της διαδικασίας προσέγγισης με την ΕΕ.
Υπερβάλλοντα ζήλο κατά των εκπροσώπων διεθνών ΜΜΕ επέδειξαν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στο Κίεβο.
«Θα παραμείνουμε εδώ, θα εγκαταστήσουμε σκηνές. Από σήμερα αρχίζει η γενική απεργία», σημείωσε ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Όλεγκ Τιανίμποχ, μιλώντας στο πλήθος των διαδηλωτών.
Επίθεση της αστυνομίας σε διαδηλωτές και δημοσιογράφους στο Κίεβο.
Ο ίδιος είπε ότι μέλη του κόμματός του κατάφεραν να εισέλθουν στο δημαρχείο του Κιέβου και κατέλαβαν τουλάχιστον ένα τμήμα του κτιρίου αυτού κατά την διάρκεια της διαδήλωσης.
Και ο Βιτάλι Κλίτσκο, άλλος αντιπολιτευόμενος ηγέτης, κάλεσε, απευθυνόμενος και αυτός στο πλήθος, τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την κυβέρνησή του να παραιτηθούν, σημειώνοντας ότι αυτοί «έκλεψαν» το όνειρο της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ.
Εξοργισμένοι είναι δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί με την απόφαση του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.
«Έκλεψαν το όνειρο. Αν αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει να εκπληρώσει την επιθυμία του λαού, τότε δεν θα συνεχίσει να υπάρχει μια τέτοια κυβέρνηση, δεν θα συνεχίσει να υπάρχει ένας τέτοιος πρόεδρος. Θα υπάρξει μια νέα κυβέρνηση και ένας νέος πρόεδρος» υπογράμμισε επευφημούμενος από το πλήθος.
Το απόγευμα η αστυνομία ανακοίνωσε πως περίπου 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο περιθώριο της διαδήλωσης, στην οποία συμμετέχουν, σύμφωνα με το Reuters, περίπου 350.000 άνθρωποι.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης πάντως δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα βίαια επεισόδια κοντά στο προεδρικό γραφείο του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτά ενορχηστρώθηκαν από τις αρχές με στόχο να αιτιολογηθεί μια καταστολή από την αστυνομία.
«Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος θέλει να (...) κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην χώρα», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αρσένι Γιατσένιουκ σε δημοσιογράφους, αντιδρώντας στις πληροφορίες για τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν κοντά στο προεδρικό γραφείο με διαδηλωτές να προσπαθούν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό χρησιμοποιώντας έναν εκσκαφέα.
Η ουκρανική αστυνομία ανέφερε ακόμη πως είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με διαδηλωτές που έχουν καταλάβει τμήμα του δημαρχείου, προκειμένου να πειστούν να φύγουν από το κτήριο.
Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των αρχών δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους του Κιέβου ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών είχε προειδοποιήσει τους διαδηλωτές στο κέντρο της πρωτεύουσας ότι η αστυνομία θα αντιδράσει αν σημειωθούν μαζικές ταραχές.
«Μαζικές ταραχές; Η αστυνομία δεν μπορεί να μην αντιδράσει σε αυτό. Θέλουμε να ακολουθήσουμε το δρόμο της Λιβύης, της Τυνησίας; Αν υπάρξουν αιτήματα (από την αντιπολίτευση) για μαζικές ταραχές, τότε θα αντιδράσουμε», σημείωνε ο υπουργός Βιτάλι Ζαχαρτσένκο σε δηλώσεις που έκανε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.
Η σημερινή πορεία στο Κίεβο, η μεγαλύτερη που έχει δει η ουκρανική πρωτεύουσα από την Πορτοκαλί Επανάσταση πριν από εννέα χρόνια, έγινε μία ημέρα μετά την καταστολή από την αστυνομία συγκέντρωσης φιλοευρωπαίων διαδηλωτών νωρίς το πρωί του Σαββάτου, η οποία επιδείνωσε περαιτέρω το κλίμα που υπήρχε μετά την άρνηση του προέδρου Γιανουκόβιτς να υπογράψει την Παρασκευή μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters