Ε.Ε.: Δεν δεχόμαστε βέτο της Ρωσίας για σχέσεις με πρώην σοβιετικές δημοκρατίες

Αυστηρό μήνυμα προς τη Μόσχα
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 14:29
UPD:14:43
EPA/VALDA KALNINA

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο συνομιλεί με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κατά τη σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους.

A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε την Παρασκευή δια στόματος Ζοζέ Μπαρόζο ότι δεν θα αποδεχθεί την άσκηση «βέτο» από μέρους της Ρωσίας στις σχέσεις της με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, μετά την άρνηση της Ουκρανίας να υπογράψει συμφωνία εμπορικής σύνδεσης με την Ε.Ε. έπειτα από πιέσεις που δέχθηκε από την Μόσχα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την άσκηση του βέτο μιας άλλης χώρας στην βούλησή μας για προσέγγιση με τα συγκεκριμένα κράτη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και κατά την οποία προσέθεσε ότι «ο καιρός της περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας έχει παρέλθει στην Ευρώπη».

Κατά την διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σημείωσε ότι ορισμένες ενέργειες της Ρωσίας απέναντι στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες είναι ασύμβατες με τον τρόπο που τα πράγματα «πρέπει να γίνονται» στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Διαβεβαιώνοντας ότι η συμφωνία που η Ουκρανία αρνήθηκε να υπογράψει στο Βίλνιους εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι, κάλεσε επίσης το Κίεβο να παραμερίσει τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες του και τις έξωθεν πιέσεις.

«Έχει έρθει η ώρα του θάρρους και των αποφάσεων», σημείωσε ο κ. Ρόμπεϊ.

«Δεν θα πρέπει να παραιτούμαστε λόγω εξωτερικών πιέσεων, ακόμη και από την Ρωσία», υπογράμμισε.

Η πολιτική και οικονομική προσέγγιση με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες είναι μια διαδικασία που γίνεται «προς όφελος κάποιου πράγματος κι όχι εναντίον κάποιου», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο.

Συμφωνίες με Γεωργία και Μολδαβία

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα το πρωί, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνίες σύνδεσης με τη Γεωργία και τη Μολδαβία, αλλά όχι και με την Ουκρανία, με το Κίεβο να εμμένει στην ξαφνική άρνησή του.

Οι συμφωνίες σύνδεσης και ελεύθερων συναλλαγών με την Τιφλίδα και το Τσισινάου μονογράφηκαν, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος των διαπραγματεύσεων μέχρι την οριστική υπογραφή τους, που αναμένεται μέσα στους προσεχείς μήνες.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Το στάτους κβο δεν άλλαξε. Ο ουκρανός πρόεδρος δεν είναι έτοιμος να προχωρήσει περισσότερο στην ολοκλήρωση στην Ε.Ε.», δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η οποία φιλοξένησε στο Βίλνιους τη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στην οποία συμμετέχουν οι 28 χώρες της Ε.Ε. και έξι πρώην δημοκρατίες της σοβιετικής ένωσης.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας κατηγόρησε τους ουκρανούς ηγέτες, με πρώτο τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ότι επέλεξαν «μία οδό που δεν οδηγεί πουθενά».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον διαβεβαίωσε πάντως ότι «η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανοικτή».

«Είναι ανοικτή επειδή είναι σημαντικό γι' αυτούς και για εμάς», σημείωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα δύο μέρη «θα προχωρήσουν μπροστά το συντομότερο δυνατόν».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σε σύντομη δήλωσή του, ο κ. Ρόμπεϊ χαιρέτισε «την αποφασιστικότητα, το θάρρος και την πολιτική βούληση» των γεωργιανών και των μολδαβών ηγετών και διαβεβαίωσε πως η Ε.Ε. «θα σεβαστεί» την κυριαρχία των συγκεκριμένων χωρών.

Γιανουκόβιτς: Παραμένει στόχος η συμφωνία με την Ε.Ε.

EURONEWS

Ο στόχος μια συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει, δήλωσε την Παρασκευή ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ζητώντας ωστόσο από τους «28» αποφασιστικά βήματα για ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα του.

Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο κ. Γιανουκόβιτς τόνισε σε κλειστή συνεδρίαση των ευρωπαίων ηγετών ότι δυστυχώς, η Ουκρανία βρέθηκε το τελευταίο διάστημα να παλεύει μόνη της με σοβαρά οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή