Ε.Ε.: Συμφωνίες σύνδεσης με Γεωργία και Μολδαβία, αλλά όχι με Ουκρανία

Το Κίεβο επέμεινε στην αρνητική του θέση
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 10:42
UPD:13:56
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Σε μια σύντομη δήλωσή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ χαιρέτισε «την αποφασιστικότητα, το θάρρος και την πολιτική βούληση» των γεωργιανών και των μολδαβών ηγετών.

A- A A+

Συμφωνίες σύνδεσης με τη Γεωργία και τη Μολδαβία, αλλά όχι και με την Ουκρανία, υπέγραψε το πρωί της Παρασκευής η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το Κίεβο να εμμένει στην άρνησή του.

Οι συμφωνίες σύνδεσης και ελεύθερων συναλλαγών με το Τμπιλίσι και το Τσισινάου μονογράφηκαν, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος των διαπραγματεύσεων μέχρι την οριστική υπογραφή τους, που αναμένεται μέσα στους προσεχείς μήνες.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Το στάτους κβο δεν άλλαξε. Ο ουκρανός πρόεδρος δεν είναι έτοιμος να προχωρήσει περισσότερο στην ολοκλήρωση στην Ε.Ε.», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η οποία φιλοξένησε στο Βίλνιους τη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στην οποία συμμετέχουν οι 28 χώρες της Ε.Ε. και έξι πρώην δημοκρατίες της σοβιετικής ένωσης.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας κατηγόρησε τους ουκρανούς ηγέτες, με πρώτο τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ότι επέλεξαν «μια οδό που δεν οδηγεί πουθενά».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίς Κάθριν Άστον διαβεβαίωσε πάντως πως «η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανοικτή».

«Είναι ανοικτή επειδή είναι σημαντικό γι' αυτούς και για μας», σημείωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα δύο μέρη «θα προχωρήσουν μπροστά το συντομότερο δυνατόν».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σε μια σύντομη δήλωσή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ χαιρέτισε «την αποφασιστικότητα, το θάρρος και την πολιτική βούληση» των γεωργιανών και των μολδαβών ηγετών και διαβεβαίωσε πως η Ε.Ε. «θα σεβαστεί» την κυριαρχία των συγκεκριμένων χωρών.

Γιανουκόβιτς: Παραμένει στόχος η συμφωνία με την Ε.Ε.

EURONEWS

Ο στόχος μια συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει, δήλωσε την Παρασκευή ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ζητώντας ωστόσο από τους «28» αποφασιστικά βήματα για ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα του.

Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο κ. Γιανουκόβιτς τόνισε σε κλειστή συνεδρίαση των ευρωπαίων ηγετών ότι δυστυχώς, η Ουκρανία βρέθηκε το τελευταίο διάστημα να παλεύει μόνη της με σοβαρά οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή