Νέα διπλωματική διένεξη Αργεντινής - Βρετανίας για τα νησιά Φόκλαντ

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 09:31
UPD:09:36
REUTERS/MARCOS BRINDICCI

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών πως «η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ανεπιφύλακτα το δικαίωμα των νησιών Φόκλαντ να αναπτύξουν τους φυσικούς τους πόρους για το δικό τους οικονομικό όφελος».

A- A A+

Νέα διπλωματική διένεξη μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής για τα νησιά Φόκλαντ προκλήθηκε την Πέμπτη, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, όταν το κογκρέσο στο Μπουένος Άιρες ψήφισε ένα νόμο που θεσπίζει ποινικές κυρώσεις για την «παράνομη εξερεύνηση» των υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της Αργεντινής.

Η εφημερίδα επικαλείται ανακοίνωση που προέρχεται από την πρεσβεία της Αργεντινής στο Λονδίνο, όπου αναφέρεται ότι «η νομοθεσία προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι 15 χρόνια, πρόστιμα που ισοδυναμούν με την αξία1,5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, την απαγόρευση σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να λειτουργούν στην Αργεντινή, καθώς και την κατάσχεση του εξοπλισμού όπως και των υδρογονανθράκων που θα έχουν παράνομα εξαχθεί».

Στην απάντησή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών πως «η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ανεπιφύλακτα το δικαίωμα των νησιών Φόκλαντ να αναπτύξουν τους φυσικούς τους πόρους για το δικό τους οικονομικό όφελος».

«Το εσωτερικό δίκαιο της Αργεντινής δεν εφαρμόζεται στα νησιά Φώκλαντ ή στη νότια Γεωργία και στα νότια νησιά Σάντουιτς, που είναι υπερπόντια εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το Φόρεϊν Όφις αναφέρει ακόμη ότι οι δραστηριότητες για τους υδρογονάνθρακες από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην υφαλοκρηπίδα των νησιών ρυθμίζονται από τη νομοθεσία της κυβέρνησης των νησιών Φόκλαντ και σύμφωνα με τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σύμφωνα με τη Guardian, η πρεσβεία της Αργεντινής είχε ήδη στείλει περισσότερες από 200 επιστολές σε εταιρείες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα προειδοποιώντας τις ότι είναι υπεύθυνες για τις διοικητικές, αστικές και ποινικές ευθύνες.

Περίπου 650 Αργεντινοί και 255 Βρετανοί σκοτώθηκαν στον πόλεμο του 1982 που ξεκίνησε αφότου οι δυνάμεις της Αργεντινής εισέβαλαν στα νησιά, με αποτέλεσμα η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ να στείλει στην περιοχή ισχυρή ναυτική δύναμη για να τα ανακαταλάβει.

Οι περισσότεροι Αργεντινοί θεωρούν ότι τα νησιά - γνωστά ως Μαλβίνες στα ισπανικά - δικαιωματικά ανήκουν στη χώρα τους και για αυτούς παραμένουν ένα ισχυρό εθνικό σύμβολο που ενώνει ακόμη και τους εσωτερικούς πολιτικούς εχθρούς.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή