Αργεντινή: «Παρωδία» το δημοψήφισμα για τα Φόκλαντς

Δηλώσεις της προέδρου της χώρας, Κριστίνα Κίρχνερ
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 07:31
REUTERS/MARCOS BRINDICCI

Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ.

A- A A+

«Παρωδία» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ το δημοψήφισμα για τη διατήρηση των νησιών Φόκλαντς (για την Αργεντινή Μαλβίνες) στη βρετανική επικράτεια.

REUTERS

«Το σημαντικό σήμερα είναι η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι σε αυτό το δημοψήφισμα παρωδία...Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν ότι υπάρχει διαφορά κυριαρχίας ανάμεσα στην Αργεντινή και το Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε η πρόεδρος της Αργεντινής.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ηχηρό «ναι» στο δημοψήφισμα για τα νησιά Φόκλαντ υπέρ της Μ. Βρετανίας

Συντριπτικό ναι με ποσοστό 99,8% στο δημοψήφισμα για την παραμονή των νησιών Φόκλαντ στη βρετανική επικράτεια. Από τους 1.649 κατοίκους που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα το 0,2% δηλαδή... μόνο τρεις πολίτες, ψήφισαν αρνητικά. Η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική με τους νησιώτες να φορούν ρούχα με τα χρώματα της βρετανικής σημαίας:μπλε, κόκκινο και λευκό.

Χθες, η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να μεταβάλει τη θέση της για τα Φόκλαντς παρά την σχεδόν καθολική επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα, αναγνωρίζοντας τη βρετανική διοίκηση επί των νησιών, αλλά χωρίς να παίρνει θέση στο θέμα της κυριαρχίας.

«Οι κάτοικοι εξέφρασαν καθαρά τη προτίμησή τους για τη συνέχιση της σχέσης τους με το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η Βικτόρια Νούλαντ μετά την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη την Κυριακή και τη Δευτέρα στα νησιά Φόκλαντ με το ερώτημα εάν επιθυμούν να παραμείνουν βρετανικό υπερπόντιο έδαφος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή