Κάμερον: Η Αργεντινή να σεβαστεί την επιθυμία των κατοίκων των Φόκλαντς

Συντριπτικό «ναι» σε παραμονή στη βρετανική επικράτεια
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013 11:22
REUTERS/POOL

«Οι κάτοικοι των Φόκλαντ δεν θα μπορούσαν να στείλουν σαφέστερο μήνυμα. Θέλουν να παραμείνουν τα νησιά βρετανικά και αυτήν τους την επιθυμία πρέπει να σεβαστεί όλος ο κόσμος, ειδικά η Αργεντινή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βρετανός πρωθυπουργός.

A- A A+

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε την Αργεντινή να σεβαστεί τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε στα νησιά Φόκλαντς (Μαλβίνες για τους Αργεντινούς), οι κάτοικοι των οποίων τάχθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της παραμονής των νησιών στη βρετανική επικράτεια.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Κάμερον: Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Οι Βρετανοί κάτοικοι των νησιών Φόκλαντ, όπως αποκαλούνται από τους ίδιους, Μαλβίνες κατά του Αργεντινούς πανηγυρίζουν μετά τ' αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Με πλειοψηφία 99,8% ήτοι 1517 ψήφοι, τάχθηκαν υπέρ της παραμονής υπό βρετανική κυριαρχία κάτι που χαιρέτησε κι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Οι κάτοικοι των Φόκλαντ δεν θα μπορούσαν να στείλουν σαφέστερο μήνυμα. Θέλουν να παραμείνουν τα νησιά βρετανικά και αυτήν τους την επιθυμία πρέπει να σεβαστεί όλος ο κόσμος, ειδικά η Αργεντινή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κάμερον.

REUTERS
Φόκλαντς: «Nαι» στην παραμονή στη βρετανική επικράτεια

«Ναι» στη διατήρηση των νησιών στη βρετανική επικράτεια ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των Φόκλαντς (Μαλβίνες για τους Αργεντινούς) στο σχετικό δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο δημοψήφισμα μετείχε περίπου το 92% των 1.672 κατοίκων της συστάδας των νησιών στο αρχιπέλαγος του Νότιου Ατλαντικού. Από αυτούς, «ναι» στη διατήρηση της εδαφικής κατάστασης ψήφισε το 98,8%, ενώ καταμετρήθηκαν μόνο τρεις αρνητικές ψήφοι.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ηχηρό «ναι» στο δημοψήφισμα για τα νησιά Φόκλαντ υπέρ της Μ. Βρετανίας

Συντριπτικό ναι με ποσοστό 99,8% στο δημοψήφισμα για την παραμονή των νησιών Φόκλαντ στη βρετανική επικράτεια. Από τους 1.649 κατοίκους που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα το 0,2% δηλαδή... μόνο τρεις πολίτες, ψήφισαν αρνητικά. Η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική με τους νησιώτες να φορούν ρούχα με τα χρώματα της βρετανικής σημαίας:μπλε, κόκκινο και λευκό.

Το Μπουένος 'Αιρες, που διεκδικεί επί μακρόν τα νησιά Μαλβίνες, όπως τα αποκαλεί, δεν αποδέχεται το δημοψήφισμα. Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεθ ντε Κίρχνερ ήταν σαφής στις πρόσφατες δηλώσεις για το θέμα, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκεται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή