Οι μνήμες των Βαλκανικών Πολέμων ξυπνούν και πάλι, για να αποτυπώσουν με ντοκουμέντα την ιστορία μας, εστιάζοντας σε έναν άλλο αγώνα της εποχής εκείνης, λιγότερο γνωστό, ο οποίος ξεκίνησε παράλληλα με την απελευθέρωση και την προσάρτηση των νέων επαρχιών.
Εβραίος νερουλάς στα Ιωάννινα. Ριζάρειο Ίδρυμα.
Η έκθεση «Το άγνωστο "μέτωπο" των Βαλκανικών Πολέμων: Η διοικητική ενσωμάτωση των νέων χωρών», που παρουσίασε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, γιορτάζοντας την επέτειο της συμπλήρωσης ενός αιώνα από τους Βαλκανικούς Πολέμους, το 2012, ταξιδεύει στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, όπου και θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, με την ομιλία του επίκουρου Καθηγητή του ΤΕΙ Ηπείρου, κ. Ηλία Σκουλίδα, με θέμα «Η διοικητική ενσωμάτωση της Ηπείρου στο ελληνικό κράτος».
Η έκθεση ξεκινά με μία αφήγηση - ιστορική αναδρομή στα στρατιωτικά, διπλωματικά και πολιτικά γεγονότα της δεκαετίας 1912 - 1922, η οποία ξετυλίγεται μέσα από τους βασικούς τομείς, που απασχόλησαν τον διοικητικό μηχανισμό: την καταγραφή των πληθυσμών, τη διοικητική οργάνωση και τη στελέχωσή της, την εκπαίδευση και την οικονομία. Θέτοντας στο επίκεντρό της τους στόχους, τις δυσκολίες, τα
Δελβινάκι, δεκαετία 1920. Πηγαίνοντας στα χωράφια. Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη – Φωτογραφικά Αρχεία.
επιτεύγματα, αλλά και τα προβλήματα της ελληνικής διοίκησης στην προσπάθειά της για αρμονική ένταξη των πληθυσμών της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Κρήτης, της Σάμου, των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Θράκης στον μηχανισμό του κράτους, η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, εφημερίδες, διοικητικές αποφάσεις και επίσημη αλληλογραφία, επιστολικά δελτάρια, πίνακες και χάρτες. Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές όλων των τάξεων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Πηγές εκθεμάτων
Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από πολλούς φορείς, ανάμεσά τους το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, τα ΓΑΚ - Ιστορικά Αρχεία Μακεδονίας και Ηπείρου, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη και ιδιωτικές συλλογές από όλη την Ελλάδα, που διασώζουν σημαντικά ιστορικά τεκμήρια.
Ιωάννινα, 22 Φεβρουαρίου 1913. «Δοξολογία Οθωμανών υπέρ του Διαδόχου Κωνσταντίνου». Έγχρωμο επιστολικό δελτάριο. Συλλογή Βασίλη Κορκολόπουλου.
Πληροφορίες
Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων: Κοραή 1 - Ιωάννινα, τηλ.: 26510 75131. Διάρκεια έκθεσης: 1 Δεκεμβρίου 2013 - 9 Μαρτίου 2014. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Πέμπτη: 8.00 - 15.00, Παρασκευή: 8.00 - 21.00, Σάββατο και Κυριακή: 10.00 - 13.00 και 18.00 - 21.00. naftemporiki.gr